21022-scuderia-ferrari-monaco-gp-free-practice-2

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van VT1 en VT2 voor de Grand Prix van Monaco, met onder andere verrassende resultaten voor Ferrari, een stuntelende Fernando Alonso en Mick Schumacher die kennis maakt met de vangrails van Monaco.

Top

Charles Leclerc

Na een jaar afwezigheid is het Formule 1-circus terug in de straten van Monaco. Voor Charles Leclerc een thuisrace, waarin hij graag wil presteren. In de eerste training zag het er voor de Monegask niet zo rooskleurig uit. Al na vier ronden moest Leclerc zijn Ferrari in de pitbox zetten in verband met een versnellingsbakprobleem. Hij kwam de rest van die sessie niet meer in actie. Toch ging de Ferrari-coureur niet bij de pakken neerzitten en reed hij in de tweede training naar de snelste tijd, 1:11.684.

Ferrari

Ferrari mag ondanks het versnellingsbakprobleem bij Leclerc in VT1 toch spreken van een geslaagde start van het weekend in Monte Carlo. De Italiaanse renstal zat er in de tweede training goed bij en behaalde de eerste en tweede tijd. Carlos Sainz wist ook in de eerste training een tweede tijd te rijden. Een goed begin dus voor het team uit Maranello.

Pierre Gasly

Als top mag Pierre Gasly zeker genoemd worden. De Fransman reed in de eerste training namelijk naar een knappe vierde positie en was daarbij zelfs de beide heren van Mercedes te snel af. In de tweede training haalde hij de zevende tijd. Een sterk begin van het weekend. De AlphaTauri-coureur liet eerder deze week al weten dat de kwalificatie in Monaco 95 procent van de race bepaalt. Als Gasly op zaterdag ook zo in de top mee weet te komen heeft hij daar alvast een goede basis voor de race.

Pierre Gasly / AlphaTauri / Monte Carlo / Monaco / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson/Getty Images)

Flop

Fernando Alonso

De Alpine-coureur met de meeste ervaring op de grid moest in de eerste vrije training even zijn draai zien te vinden. De tweevoudig wereldkampioen raakte eerst de vangrail waardoor hij met een kapotte voorvleugel terug moest keren naar de pitstraat, even later schoot de Spanjaard nog een keer rechtdoor in de eerste bocht. Toch wist hij wel zijn teamgenoot Esteban Ocon voor te blijven, maar bleef steken op een twaalfde en dertiende tijd in de beide trainingen.

Mick Schumacher

Het was niet de beste dag voor Haas-coureur Mick Schumacher. De Duitser was in beide vrije trainingen langzamer dan zijn teamgenoot Nikita Mazepin. Daarnaast zorgde hij ervoor dat de tweede sessie vroegtijdig werd beëindigd met een rode vlag. Schumacher raakte de vangrail bij Casino Square waardoor hij met een lekke band terug moest rijden naar de pitstraat.

Daniel Ricciardo

Waar teamgenoot Lando Norris in beide trainingen in de top 10 stond (P7 en P6) lijkt Daniel Ricciardo nog steeds moeite te hebben aan de McLaren te wennen. De winnaar van de race in 2018 kwam in beide sessies niet verder dan een vijftiende tijd. In de eerste training was hij zelfs een seconde langzamer dan zijn Britse teamgenoot.

Daniel Ricciardo / McLaren / Monte Carlo / Monaco / 2021
Foto: McLaren Media Centre

Lees ook: Officieel: NENT verkrijgt Formule 1-uitzendrechten in Nederland

Lees ook: F1 herdenkt: twee jaar na dood F1-legende Niki Lauda 

Lees ook: Bleekemolen: “Belangrijk om veel rondes te maken”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden