Mercedes niet klaar om Concorde Agreement te ondertekenen

(c) Mercedes AMG F1

Na McLaren en Ferrari geeft ook Mercedes meer duidelijkheid over haar standpunt met betrekking tot de nieuwe Concorde Agreement. Toto Wolff stelt dat Mercedes er op dit moment niet klaar voor is om de overeenkomst te ondertekenen. “Wij zijn het grootste slachtoffer op het gebied van het verliezen van prijzengeld”, vertelde Wolff in gesprek met Autosport.com.

“Wij van Mercedes hebben duidelijk gemaakt dat we blij zijn met een meer rechtvaardige verdeling van het prijzengeld”, vertelt Wolff. “We zijn, zou ik zeggen, het grootste slachtoffer als het gaat om het verliezen van prijzengeld. Ferrari heeft een gunstige positie behouden. Met Red Bull komt het duidelijk in evenwicht met AlphaTauri. Wij zijn dus het meest gekwetst.”

(c) Mercedes F1

De Concorde Agreement is een contract tussen de FIA, de Formule 1-teams en de F1 Administratie. Onder de overeenkomst vallen onder andere raceschema’s, voorschriften en omzetverdelingen. Ook zijn alle technische voorschriften zoals motorspecificaties, veiligheid en ontwerp erin gespecificeerd. Onder de financiële regels die in de overeenkomst staan vallen televisie-inkomsten en prijzengeld. De nieuwe overeenkomst zou gelden van 2021 tot 2026.

Niet juist behandeld

Wolff heeft het gevoel dat Mercedes de afgelopen jaren veel heeft bijgedragen aan de sport. “We zijn niet alleen competitief op het circuit, we hebben ook de coureur die duidelijk de meest wereldwijde aantrekkingskracht heeft”, legt Wolff uit. “We hebben het gevoel dat we tijdens die onderhandelingen niet werden behandeld zoals we hadden moeten zijn.

Dit alles zorgt ervoor dat Wolff er niet klaar voor is om de Concorde Agreement te ondertekenen. In hoeverre hij daar binnenkort wel klaar voor zal zijn? “Dat hangt van de andere kant af. Als je bereid bent om aan tafel te gaan zitten, de kritische onderwerpen aan te pakken, ze te bespreken, misschien tot een compromis te komen, dan denk ik dat het behoorlijk snel kan gaan.”

Lees ook: VT2 Grand Prix van Groot-Brittannië: Hamilton snelste, Verstappen 4de