Formule 1-organisatie richt blik op de Filipijnen

Manilla telt ruim 1,7 miljoen inwoners

Liberty Media heeft de merknaam ‘Philippine Grand Prix’ laten deponeren. De stap zou kunnen duiden op een Formule 1-race in het land in Zuidoost-Azië.

Het beschermen van de merknaam is meestal de eerste stap die de Formule 1-organisatie neemt bij het verkennen van nieuwe racelocaties. Zo werden in het verleden al de namen ‘Formula 1 Grand Prix of Miami, ‘Dutch Grand Prix’ en ‘Finnish Grand Prix’ bij de lokale autoriteiten gedeponeerd. Nu is dat dus op de Filipijnen gebeurd met de naam ‘Philippine Grand Prix’ en ‘Manilla Grand Prix’, schrijft de doorgaans betrouwbare Engelse krant The Independent.

Waar een eventuele race moet plaatsvinden is nog de vraag: de Filipijnen telt een aantal racecircuits, maar die zijn niet Formule 1-waardig. Honderd kilometer buiten Manilla wordt momenteel het Pradera Verde Racing Circuit aangelegd, ontworpen door Hermann Tilke. Ook deze baan is echter (nog) niet geschikt voor Formule 1, dus mogelijk wordt er in de stad een stratencircuit aangelegd.

Het nog te bouwen Pradera Verde Racing Circuit

Liberty Media wil het aantal jaarlijkse races uitbreiden van 21 nu naar een maximum van 25 per seizoen. Met de komst van de Grand Prix van Vietnam komt er vanaf 2020 in ieder geval één nieuwe locatie bij. Finland en Nederland (Zandvoort) lijken ook in de running voor de organisatie voor een Grand Prix en China zou mogelijk een tweede race krijgen. Miami haakte voorlopig om financiële redenen af.