Pirelli maakt eenvoudiger bandenschema bekend

(c) Pirelli

Pirelli heeft de namen en kleuren voor het bandenshema van 2019 bekendgemaakt.

Het was al langer duidelijk dat de rubberboer af wilde van de huidige line-up met zeven verschillende kleuren en namen droogweerbanden, variërend van de roze hypersoft tot de oranje superhard.

Vanaf volgend jaar wordt het een stuk overzichtelijker: de zeven verschillende hardheden (compounds) blijven weliswaar bestaan, maar Pirelli noemt de drie compounds die tijdens een Grand Prix-weekend beschikbaar zijn voortaan hard (wit), medium (geel) en zacht (rood).

(c) Pirelli

Zo heeft Pirelli dit jaar bijvoorbeeld de soft (geel), supersoft (rood) en ultrasoft (paars) meegenomen naar de USGP. Mocht Pirelli ook volgend jaar die banden mee willen nemen naar Austin, dan krijgt dus de softe band het label hard (wit), de supersoft gaat medium (geel) heten en de ultrasoft wordt dan de soft (rood).

Het klinkt nu nog mogelijk verwarrend, maar Pirelli heeft er een duidelijk doel mee, zegt chef Mario Isola: “We hadden te veel kleuren en wilden terug naar drie.”

De huidige namen (hypers, ultras, etc.) gaan dus voor het publiek verdwijnen, maar om de teams duidelijkheid te bieden over welke band ze nou precies in handen hebben, krijgen de compounds volgend jaar waarschijnlijk een eigen codering: “We hebben gesproken met de engineers en die willen toch graag de compound kunnen identificeren. Ze hebben daarbij de voorkeur om ze met een letter te coderen”, aldus Isola.