Kwalificatie Rusland: Valtteri Bottas pakt verrassend pole

(c) Mercedes F1

Valtteri Bottas start de Grand Prix van Rusland van poleposition. De Fin versloeg heel verrassend Lewis Hamilton. Ferrari kon geen moment in de buurt komen. Sebastian Vettel gaf een halve seconde toe en moet morgen als derde starten.

Q1

Mercedes zette de toon in het eerste deel van de kwalificatie. Hamilton pakte de snelste tijd nadat hij zijn eerste vliegende ronde in de laatste sector afbrak. In de slotfase zette de leider in het kampioenschap zijn tijd nog scherper. Teamgenoot Bottas gaf een halve seconde toe en zette zijn Mercedes op P2.

Max Verstappen en Daniel Ricciardo gingen laat naar buiten voor een snelle ronde. De Australiër reed in zijn eerste snelle ronde naar de derde tijd, nipt voor zijn teamgenoot die 0,06 langzamer was. Verstappen ging echter door en pakte in zijn tweede vliegende ronde de derde plaats af. Dit deed de Nederlander om Ricciardo op een nog grotere achterstand te zetten in het onderlinge kwalificatieduel.

De Ferrari-coureurs Kimi Raikkonen en Vettel waren in Q1 een stuk langzamer dan de snelste tijd van Mercedes. Ze gaven een seconde toe en werden achter de Red Bulls vijfde en zesde.

Brendon Hartley, Fernando Alonso, Sergey Sirotkin, Stoffel Vandoorne en Lance Stroll kwamen te kort in Q1 en waren daardoor de eerste afvallers van de kwalificatie.

Q2

Hamilton, Bottas, Raikkonen en Vettel begonnen Q2 met de ultrasofts. Ook nu waren de Mercedessen de snelsten. Hamilton pakte wederom P1 en de tijd van Bottas was goed voor de tweede plaats. Vettel en Raikkonen volgden op vier tienden van een seconde.

Max Verstappen, Daniel Ricciardo en Pierre Gasly kwamen in het tweede deel van de kwalificatie niet naar buiten. Dit deden ze omdat door de gridstraffen voor het wisselen van een motor morgen tijdens de race toch al achteraan moeten starten.

Ook Renault besloot niet meer de baan op te gaan, zodat ze voor de race een vrije bandenkeus hebben. Voor het Grand Prix-weekend werd er al door Renault over gespeculeerd. Het gevolg was dat alle coureurs die een tijd hadden neergezet in Q2 naar Q3 gingen. Doordat wist Sauber met twee coureurs het laatste deel van de kwalificatie te bereiken. Charles Leclerc pakte de vijfde plaats en Marcus Ericsson werd tiende.

De afvallers in Q2 waren, omdat ze allemaal in de tweede sessie niet meer het circuit op gingen, Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Pierre Gasly, Carlos Sainz en Nico Hulkenberg.

Q3

In het laatste deel van de kwalificatie werd het een spannend gevecht om poleposition tussen Bottas en Hamilton. In de eerste run pakte Bottas de snelste tijd. De Fin was slechts 0,004 sneller dan zijn teamgenoot. Farrari kwam ruim te kort. Vettel moest op P3 zes tienden toegeven op de tijd van Bottas.

In de tweede run leek Hamilton op weg naar poleposition, maar door een fout in de tweede sector kon hij de eerste plaats vergeten. Bottas maakte geen fouten en verbeterde zijn tijd nog. Ook in de laatste run van de kwalificatie bleef Ferrari op gepaste afstand van Mercedes.

Achter Ferrari en Mercedes pakte Kevin Magnussen de vijfde plaats. Hij won het gevecht om de titel ‘best of the rest’. Esteban Ocon werd vijfde en Leclerc legde beslag op de zesde startplaats.

Uitslag kwalificatie Rusland:

(c) Formula1.com

De Grand Prix van Rusland begint morgen om 13.10 uur en is live te volgen via Grand Prix Radio.