Haas en Renault overwegen kwalificatie Sotsji na Q1 te staken

(c) Haas F1

Het zou komende zaterdag tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland wel eens een merkwaardige kwalificatie kunnen worden. Haas en Renault denken er hardop over na om na Q1 niet meer in actie te komen om zo een vrije bandenkeuze te houden.

Dat zeggen onder meer Romain Grosjean en Nico Hülkenberg via het officiële Formule 1-kanaal. Grosjean kende twee weken geleden in Singapore een sterke kwalificatie en mocht starten vanaf de achtste plaats. Dat hij tijdens de kwalificatie zo goed voor de dag kwam, bleek tijdens de race in zijn nadeel te zijn. Omdat hij geen vrije bandenkeuze had – de coureurs in de top tien moeten starten op de band waarop zij kwalificeren – viel hij ver terug en eindigde hij uiteindelijk op de vijftiende plaats.

“We moeten nog even afwachten wat de banden doen, maar het is een optie om Q2 te laten schieten”, zegt Grosjean. “We kunnen ook een poging wagen om ons op P11 te kwalificeren, want dat is de meest ideale startpositie. Het zou niet goed zijn voor de sport, want in de kwalificatie zou iedere coureur gewoon zo hard mogelijk moeten rijden om de best mogelijke plaats op de grid te veroveren.”

Renault neemt na trainingen besluit

Ook Hülkenberg sluit niet uit dat zijn team er na Q1 de brui aan geeft. “Maar het is nu nog lastig te voorspellen hoe de banden zich gaan houden. In Singapore is het heel warm en zijn er veel meer ruwe bochten dan hier. We kijken het vrijdag tijdens de trainingen even aan.”

Hülkenberg had er in Singapore ook last van dat hij zich in de top tien kwalificeerde. De Renault-coureur startte als tiende en eindigde op diezelfde plaats, maar werd ingehaald door onder meer Fernando Alonso, Carlos Sainz en Charles Leclerc.

Renault en Haas zijn met elkaar verwikkeld in de strijd om de vierde plaats bij de constructeurs. De Franse renstal geniet die felbegeerde plek met 91 punten en heeft daarmee een voorsprong van 15 punten op de Amerikaanse renstal.

De eerste vrije training op Sotsji gaat vrijdag om 10.00 uur van start. De kwalificatie staat zaterdag om 14.00 uur op het programma, terwijl de race zondag om 13.10 uur begint.