AP-1WE3YZ45H2511_news

Daniel Ricciardo liet vrijdag een bom ontploffen op de Formule 1-rijdersmarkt door een contract te tekenen bij Renault.

Daardoor is er bij Red Bull Racing, het team van Max Verstappen, een plaats in de cockpit van de RB15 vrijgekomen. Wie wordt de opvolger van Ricciardo? Een analyse van de kandidaten.

Carlos Sainz

Red Bull Racing heeft een aantal potentiële kandidaten al in huis. Eén daarvan is Carlos Sainz. De 23-jarige Spanjaard, de afgelopen drie seizoenen actief bij Toro Rosso en dit jaar teamgenoot van Nico Hülkenberg bij Renault, is ook komend seizoen eigendom van Red Bull Racing. Sainz is snel en heeft vier seizoenen Formule 1-ervaring. Toch zijn er ook een aantal punten waarop Red Bull kan besluiten om Sainz niet te nemen.

Sainz reed in zijn eerste Formule 1-seizoen al eens samen met Verstappen. Bij Toro Rosso waren de twee coureurs teamgenoten. Een goed huwelijk was dat niet: het was een publiek geheim dat Verstappen en Sainz op zijn zachtst gezegd geen vrienden waren. Het zou er zelfs toe hebben geleid dat Verstappen in 2016 voortijdig overstapte naar Red Bull Racing. Het is de vraag of Verstappen, die gezien zijn doorlopende contract en goede verhouding met topman Helmut Marko zeggenschap zal hebben bij de benoeming van de coureur, instemt met de komst van Sainz.

Dat Sainz te boek staat als groot talent is geen geheim. Hij heeft bewezen dat hij snel is, maar heeft hij ook bewezen dat hij goed genoeg is om bij een topteam als Red Bull aan de slag te gaan? In zijn eerste seizoen legde hij het af tegen Verstappen. Daniil Kvyat bleef hij in het anderhalve seizoen daarna de baas, maar tegen zijn huidig teamgenoot Nico Hülkenberg heeft Sainz het lastig.

Sainz staat op de elfde plaats in het kampioenschap en heeft 22 punten minder gescoord dan Hülkenberg die zevende staat. Bovendien moet Sainz ook in de kwalificaties zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoot (5-7). Hülkenberg is een prima coureur, maar wacht nog altijd op zijn eerste podium. Als 'toptalent' Sainz Hülkenberg niet kan verslaan, is hij dan wel geschikt om volgend jaar bij Red Bull aan de slag te gaan? Die vraag zal de komende maanden veelvuldig door de fabriek in Milton Keynes galmen.

20180223112551-b9032c95-700x467
(c) Renault Sport F1

Pierre Gasly

In het kielzog van Charles Leclerc is Pierre Gasly een van de revelaties van dit Formule 1-seizoen. De 22-jarige Fransman, bezig aan zijn eerste volledige jaar in de koningsklasse van de autosport, heeft nog geen stap verkeerd gezet en heeft ieder kansje dat zich voordeed met beide handen aangegrepen.

Zo eindigde Gasly in Bahrein knap als vierde, in Monaco kwam hij als zevende over de finish en op de Hungaroring werd hij zesde. Daarmee staat de Toro Rosso-coureur met 26 punten op de dertiende plaats in het kampioenschap. Gasly is bovendien goed bevriend met Verstappen, wat ook in zijn voordeel kan pleiten. Hij is samen met zijn teamgenoot Brendon Hartley de enige coureur die dit seizoen met een Honda-motor heeft gereden en kent de nieuwe Red Bull-krachtbron op zijn duimpje.

Toch is het de vraag of Red Bull Gasly nu al in het moederteam durft op te nemen. Met Verstappen kwam het goed, maar Red Bull weet uit eigen ervaring met Kvyat dat zo'n risicovolle zet ook verkeerd kan uitpakken. Niettemin is Gasly samen met Sainz de meest logische kandidaat om volgend seizoen bij Red Bull aan de slag te gaan.

AP-1VWTJYSXW1W11_news-700x467
(c) Red Bull Content Pool

Fernando Alonso

Voor Fernando Alonso is Red Bull Racing zijn allerlaatste kans om nog eens voor een topteam te rijden. De carrière van de 37-jarige Spanjaard loopt ten einde. Wil hij nog een keer om de titel strijden, dan moet het nu gebeuren.

Of Alonso ook prijkt op het kandidatenlijstje van Red Bull is onzeker. De afgelopen seizoenen haalde de McLaren-coureur meerdere keren uit naar motorleverancier Honda. Daarmee heeft hij zich niet populair gemaakt bij de Japanners. Omdat Red Bull komend seizoen een semi-fabrieksteam van Honda lijkt te worden, is het de vraag of de motorbouwer akkoord gaat met de komst van Alonso.

Daarnaast heeft Alonso een contract bij Toyota in het WEC-kampioenschap, dat doorloopt tot en met de 24 uur van Le Mans van volgend jaar. Toyota en Honda zijn in Japan elkaars aartsvijanden op motorgebied. Ook dat kan bij een eventuele komst van Alonso voor problemen zorgen.

Toch is er één heel belangrijk argument dat in het voordeel van de tweevoudig wereldkampioen pleit: Alonso is met afstand de snelste coureur op de grid die volgend seizoen beschikbaar is. Alleen daarom al zou Red Bull moeten overwegen om met hem in zee te gaan.

DMRvNTLX0AYS2-x-700x467
(c) McLaren

Esteban Ocon en Lando Norris

Dan twee namen die misschien niet heel logisch klinken, maar toch ook zeker niet helemaal uit te sluiten zijn: Esteban Ocon en Lando Norris.

Ocon werd de laatste weken veelvuldig in verband gebracht met een stoeltje bij Renault, maar de Fransen kiezen dus voor Ricciardo. Daardoor is de 21-jarige Fransman, in het bezit van een aflopend contract bij Force India, volgend jaar waarschijnlijk beschikbaar.

Hoewel Ocon officieel nog deel uitmaakt van het talentenprogramma van Mercedes, is er bij die renstal de komende jaren geen plek voor hem. Teambaas Toto Wolff heeft in de voorgaande Grands Prix aangegeven bereid te zijn om Ocon te laten gaan, mits hij dat zelf wil. Het is echter afwachten of hij daartoe ook bereid zal zijn als hij daar Red Bull - lees een concurrent - mee helpt.

1920x1080-Esteban-Ocon-Force-India-GP-Spanje-2018-700x394
(c) Force India

Helmut Marko heeft eerder dit seizoen tevergeefs geprobeerd om Lando Norris los te weken uit het talentenprogramma van McLaren. De renstal uit Woking wilde echter niet meewerken aan een vertrek, maar het geeft aan dat Red Bull weinig vertrouwen heeft in de eigen pupillen. Als Norris in de tweede seizoenshelft van het Formule 2-kampioenschap op dominante wijze de titel weet veilig te stellen, dan is hij mogelijk opnieuw een kandidaat voor Red Bull al dan niet Toro Rosso.

Ook dan blijft het gissen of McLaren mee wil werken aan een vertrek. Mogelijk dat Toro Rosso-directeur James Key, die in de nadrukkelijke belangstelling staat van McLaren, als wisselgeld kan dienen.

DFq4QFiXkAERVbx-700x467
(c) Mclaren-Honda

Wie het ook wordt, met de transfer van Ricciardo is het ietwat saaie silly season van dit seizoen volledig nieuw leven ingeblazen. Iedere overstap kan een kettingreactie van Formule 1-transfers tot gevolg hebben. Voor ons Formule 1-fans worden het alleen al daarom zeer boeiende maanden.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden