McLaren-teambaas Eric Boullier stapt op

(c) McLaren F1

Eric Boullier is niet langer de teambaas van McLaren. De Fransman, die de afgelopen maanden door tegenvallende prestaties van zijn team flink onder druk kwam te staan, heeft ontslag genomen, zo meldt McLaren woensdag.

Het team uit Woking kent een dramatische start van het seizoen. Met Renault als nieuwe motorfabrikant hoopte de renstal van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne een stap richting de topteams te zetten, maar daar kwam weinig van terecht. McLaren staat zesde in het constructeurskampioenschap, achter teams als Haas en Renault.

“De prestaties dit jaar voldeden niet aan de verwachtingen van iedereen binnen McLaren en van onze loyale fans”, zegt Zak Brown, directeur van McLaren. “De slechte prestaties zijn niet de fout van de honderden hardwerkende mannen en vrouwen die bij McLaren in dienst zijn. De oorzaken zijn systematisch en structureel, waardoor er grote veranderingen noodzakelijk zijn. Na de bekendmaking van vandaag kunnen we aan de slag met deze problemen en kunnen we de weg naar herstel inzetten.”

Brown heeft dinsdag het ontslag van Boullier geaccepteerd.

Juiste moment

Boullier vindt dit het juiste moment om op te stappen. “Niettemin ben ik heel trots om bij dit geweldige team te hebben mogen werken. Ik wil iedereen bij McLaren het beste wensen voor de rest van het seizoen en voor de toekomst.”

Simon Roberts, de COO van het team, krijgt de leiding over de productie, engineering en logistiek. Andrea Stella wordt benoemd tot Performance Director en is verantwoordelijk voor de operaties van het team op het circuit. Adviseur Gil de Ferran is de nieuwe sportief directeur en eindverantwoordelijk over het presteren van de auto.

Boullier is niet de eerste McLaren-werknemer die het veld heeft moeten ruimen. Twee maanden geleden werd technisch directeur Tim Goss ontslagen.

Slechte prestaties

Boullier was sinds 2010 een bekend gezicht in de paddock waar hij eerst teambaas was van Renault, het latere Lotus. Met dat laatste team eindigde hij in 2013 knap als vierde in het constructeurskampioenschap.

Die prestatie leverde hem een transfer naar McLaren op, maar zo goed als het bij Lotus ging, zou het bij McLaren nooit meer gaan. In 2015 werd Boullier nog vijfde, maar in de jaren daarop kwam zijn renstal niet verder dan de negende, zesde en vorig seizoen opnieuw een negende plaats.

McLaren haalde in de afgelopen jaren meerdere keren uit naar motorfabrikant Honda, van wie het team sinds 2016 motoren geleverd kreeg. Een nieuwe deal met Renault moest dit jaar beterschap brengen, maar ook met die motor kan het voormalige topteam, goed voor acht constructeurstitels, geen potten breken.