Bernhard van Oranje blij met ‘eerst gezette stap’ naar GP Zandvoort

(c) Red Bull Content Pool

Prins Bernhard van Oranje is verheugd met de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek naar de Grand Prix van Nederland op Zandvoort dat vrijdag werd gepresenteerd. De circuiteigenaar ziet dat er nog heel wat hobbels genomen moeten worden, maar stelt dat Formule 1 in de badplaats wel degelijk tot de mogelijkheden behoort.

“De eerste stap is gezet”, zegt Van Oranje tegen verschillende media onder wie Grand Prix Radio op Circuit Zandvoort. “Nu is het de beurt aan de rest van Nederland om vervolgstappen te zetten. Wij hebben ons huiswerk gedaan.”

Van Oranje werd twee jaar geleden eigenaar van het circuit. “Sindsdien is het een breed gedragen droom om de Formule 1 naar Zandvoort te halen. Hoe mooi zou het zijn als Max Verstappen in zijn eigen land wereldkampioen kan worden? Er moet nog veel gebeuren, maar die droom kan uitkomen.”

Tijd

De prins benadrukt dat het om een meerjaren plan gaat. De infrastructuur rondom het circuit moet worden aangepakt om de honderdduizenden bezoekers te huisvesten. Ook het circuit zelf zal onderhanden genomen moeten worden. “We hebben de tijd nodig, maar tegelijkertijd hoeft het geen tientallen jaren te duren. Als we vandaag aan de slag gaan zouden we er al in 2020 klaar voor kunnen zijn. Maar zover zijn we uiteraard nog lang niet. Er zijn nog heel veel hobbels te nemen en hoelang dat precies duurt durf ik niet te zeggen.”

Wat de verbouwingen aan het circuit betreft ‘hoeft er niet zoveel te veranderen als de meeste mensen denken’. “Als je kijkt naar de circuits waar nu wordt geracet dan hebben we achter de pitlane meer ruimte nodig. Aan het circuit zelf hoeven we niet veel te veranderen. Er zijn een aantal richtlijnen waar een F1-baan aan moet voldoen, maar geen enkel circuit voldoet daar volledig aan. Wij moeten daarover in een later stadium onderhandelen. Als er een wil is, is er een weg. Ik denk dat wij die richtlijnen voor 95% moeten kunnen halen.”

Van Oranje heeft nog geen contact gehad met Liberty Media, het bedrijf dat eigenaar is van de Formule 1. “In een eerder stadium heb ik wel met Ross Brawn en Bernie Ecclestone gesproken. Charlie Whiting heeft tijdens de DTM-race met de safetycar over het circuit gereden. Men is bekend met Zandvoort en komt er graag. Vanaf nu kunnen we ons gaan richten op de onderhandelingen. Ik ben er van overtuigd dat een race op Zandvoort de hele Formule 1-wereld goed zou doen.”