‘Formule 1 op Zandvoort haalbaar’

(c) Circuit Zandvoort

Er zijn geen ‘onoverkomelijke technische, organisatorische of logistieke knelpunten’ die een terugkeer van een Nederlandse Grand Prix Formule 1 op Circuit Zandvoort in de weg staan.

Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek dat is gehouden in opdracht van het circuit zelf. Sinds de opkomst van Max Verstappen, wordt er druk gespeculeerd en gemijmerd over een wederopstanding van de Grote Prijs van Nederland. Die werd in 1985 voor het laatste in de Noord-Hollandse duinen verreden.

Uit het onderzoek blijkt dat een race haalbaar is, maar dat er nog wel het een en ander moet gebeuren. Zo moet het circuit voldoen aan de (financiële) eisen van de Formula One Group. Wat die eisen voor een Formule 1-race precies zijn wordt pas tijdens de onderhandelingen duidelijk en dus vormt dat een onzekerheid.

Ook de bereikbaarheid blijft een bron van bezorgdheid. Maar in het onderzoek valt te lezen dat met een ‘goed vervoersplan’ de bereikbaarheid van Zandvoort zelfs ‘een pluspunt’ kan worden.