Van der Mark maakt meters, tweede plaats voor Bendsneyder

De eerste dag van de GP van Maleisië is een mooie dag voor de Nederlandse motorsport, met het debuut van Michael van der Mark in de MotoGP en de tweede tijd voor Bo Bendsneyder in de Moto3. In de regen lieten de beide Rotterdammers, die elkaar goed kennen en die regelmatig samen trainen, van zich spreken.

Na een wat vertraagd debuut in de eerste training was Van der Mark in de tweede training als een van de eerste MotoGP-coureurs op de baan in Sepang. Geen twijfel over slicks of regenbanden deze keer: het was full wet. De opdracht van Yamaha Tech3 voor Van der Mark was duidelijk om meters te maken om zich de machine en het gedrag van de banden eigen te maken. Halverwege de sessie, na acht geklokte ronden, kwam hij pas terug in de box voor zijn enige stop.

Gedurende die eerste run stond Van der Mark voortdurend tussen de twaalfde en zestiende plaats en reed hij ongeveer dezelfde tijden als Maverick Viñales, Cal Crutchlow en teamgenoot Johann Zarco.

Van der Mark bleef tien minuten binnen en ging vervolgens weer de baan op voor zijn tweede run van ook weer acht ronden. In het kielzog van Valentino Rossi wist hij zijn tijden fors te verbeteren, maar andere coureurs deden dat ook, zodat Van der Mark zijn tweede sessie afsloot op dezelfde plaats als de eerste: negentiende. Met zijn 2.14,938 stond hij ingeklemd tussen Dani Pedrosa en Alvaro Bautista. In totaal legde Van der Mark 28 rondes af op zijn eerste dag, waar hij zeer tevreden op terugkeek.

Andrea Dovizioso was met 2.11,640, gereden in zijn eerste run, de snelste man in de regen, gevolgd door Marc Marquez en Jorge Lorenzo.

Tweede tijd Bendsneyder

In de Moto3 had Bo Bendsneyder een uitstekende dag. Alleen Aron Canet was net iets sneller dan de Nederlander, die volgend jaar in de Moto2 rijdt in het team waar nu Van der Mark voor uitkomt. Bendsneyder begon de dag al veelbelovend met de vijfde tijd. In de lijst van gecombineerde tijden van de twee trainingen eindigde Bendsneyder als zesde.

Foto’s: MotoGP.com