‘Van der Mark één van de vier kandidaten om Rossi te vervangen’

Yamaha heeft de keuze uit vier mogelijke vervangers voor de geblesseerde Valentino Rossi voor de MotoGP van Aragon over twee weken. Lin Jarvis, de managing director van Yamaha, acht de kans klein dat Rossi na 22 dagen al voldoende hersteld is van de dubbele beenbreuk die hij opliep bij een enduro-ongeluk, maar sluit niets uit. “We hebben al gekkere dingen meegemaakt. Als Valentino denkt dat hij kan racen – en dat is meer dan alleen rijden – zal hij het zeker proberen.”

Die kans is echter niet heel groot. De artsen hebben al aangegeven dat Rossi rekening moet houden met dertig tot veertig dagen. De GP van Japan op Motegi is dan de eerste optie. Yamaha is echter verplicht om bij een tweede gemiste race een vervanger in te zetten, en heeft daarvoor de keuze uit zijn twee testrijders en zijn twee Superbikes-coureurs, van wie Michael van der Mark er één is.

Omdat de Yamaha-coureurs Johann Zarco en Jonas Folger contractueel verbonden zijn aan het satellietteam Tech3 is één van hen doorschuiven naar het fabrieksteam geen optie, stelde Jarvis vandaag in Misano. “Dus blijven over de testrijders Katsayuki Nakasuga en Kouta Nozane en de Superbikes-coureurs Michael van der Mark en Alex Lowes”, aldus Jarvis.

Van die vier is Nozane is niet waarschijnlijk, omdat hij nooit op Aragon heeft gereden en geen MotoGP-ervaring heeft. Lowes, die vorig jaar bij Tech3 drie wedstrijden mocht rijden als vervanger, zou zelf afzien van de mogelijkheid, volgens zijn broer Sam die in de MotoGP bij Aprilia uitkomt.

Van de resterende twee lijkt de Japanner Nakasuga de meest voor de hand liggende keuze te zijn, zo lijkt ook af te leiden uit de woorden van Jarvis. “Nakasuga heeft een langjarig contract bij Yamaha als testrijder, kent de machine, heeft al in veel MotoGP-races gereden, rijdt elk jaar een paar keer met wildcards en heeft al met succes Jorge Lorenzo vervangen in Valencia”, zei Jarvis. Van der Mark heeft wel ervaring op Aragon, maar reed nog nooit op een MotoGP-machine.

Foto: Yamaha Racing