Petrucci rijdt snelste tijd in eerste vrije training TT

Danilo Petrucci heeft in de eerste vrije training van de MotoGP voor de TT van Assen de snelste tijd gereden. De training lag een half uur stil doordat er olie op de baan terecht was gekomen nadat Andrea Dovizioso het motorblok van zijn Ducati opblies. Dat gebeurde Petrucci overigens ook nadat hij zijn snelste tijd had geklokt.

Het begin van de eerste training was bewogen. Eerst crashte Jonas Folger. De Duitse Yamaha-coureur moest voor controle naar het medisch centrum. Kort daarna ging ook Jorge Lorenzo onderuit in De Bult. Vrij snel bleek dat beide crashes het gevolg waren van de olielekkage bij Dovizioso. De training werd tijdelijk stilgelegd om het asfalt schoon te maken.

Na die gedwongen pauze was aanvankelijk Dani Pedrosa de snelste, voor Cal Crutchlow en Alvaro Bautista. Een half uurtje later, aan het einde van de sessie, was het Petrucci, voor Johann Zarco, Cal Crutchlow, Andrea Dovizioso en Valentino Rossi. Klassementsleider Maverick Viñales staat voorlopig op de twaalfde plaats, net voor regerend wereldkampioen Marc Marquez.

In de Moto3 reed Bo Bendsneyder een voorlopig vijfde tijd. Door de vertraging in de MotoGP is het hele programma een stukje opgeschoven. De tweede training voor de Moto3 begint om 13.25 uur.