jm2119no309

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van VT3 en de kwalificatie voor de Grand Prix van Qatar, met onder andere 

Top

Alpine

Het team van Alpine werd op vrijdag nog door ons onder flop geschaard, maar op zaterdag leek het erop dat het Franse team toch ergens wat snelheid gevonden had. In de tweede vrije training waren Fernando Alonso en Esteban Ocon al in de top tien te vinden. Ook in de kwalificatie ging het erg goed voor het duo. Alonso wist de vijfde startplaats te claimen voor de race op zondag. Teamgenoot Ocon pakte de negende tijd.

AlphaTauri

AlphaTauri zit er het hele seizoen al goed bij met Pierre Gasly. Zo ook op zaterdag in Qatar. Hoewel de wagen van Gasly in Q3 een aanvaring met de kerbstones niet overleefde scoorde het team toch goed. Zowel Gasly als Yuki Tsunoda wisten zich in de top tien te kwalificeren. Gasly pakte een vierde tijd, maar verklaarde later dat hij op weg was naar de derde positie toen hij een lekke band opliep in het laatste deel van de kwalificatie. Maar toch een sterke uitgangspositie voor de race vanaf P4 en P8 voor het team uit Faenza.

George Russell

George Russell wist na een tegenvallende kwalificatie in Brazilië, waarin hij werd verslagen door teamgenoot Nicholas Latifi, toch weer Q2 te bereiken in de kwalificatie voor de Grand Prix van Qatar. Hoewel de Brit zichzelf in Q2 niet veel verder naar voren wist te rijden mag hij toch tevreden zijn met een vijftiende startplaats voor de race zondag op het Losail International Circuit.

Flop

Stewards

Wederom is er na de sessie veel uit te zoeken. Dit maal zijn zowel Max Verstappen, Carlos Sainz en Valtteri Bottas op het matje geroepen bij de FIA. De coureurs moeten zich zondagmiddag in Qatar melden bij de stewards. Zo zou Verstappen te hard gereden hebben onder dubbel geel toen Pierre Gasly langzaam over het circuit reed nadat hij een lekke band had opgelopen in Q3. Ook Sainz en Bottas wisten niet genoeg af te remmen echter onder enkel geel. De stewards kwamen echter pas tweeënhalf uur na afloop van de kwalificatie met de melding dat de heren zich op raceday moeten melden.

Daniel Ricciardo, Charles Leclerc & Sergio Pérez

Normaal kiezen we natuurlijk gewoon tussen coureurs voor de Top & Flop, maar in dit geval hebben deze drie mannen wat met elkaar gemeen. Zowel Daniel Ricciardo als Charles Leclerc en Sergio Pérez wisten zich namelijk niet door Q2 te vechten in Qatar. Dit terwijl hun teamgenoten wel degelijk wisten door te stoten tot de top tien, waar ze eigenlijk allemaal wel thuishoren. Ricciardo kwam niet verder dan een teleurstellende veertiende tijd, Leclerc parkeerde zijn Ferrari op P13 en Pérez miste Q3 op twee honderdsten van een seconde en pakte de elfde startplaats. Voor alle drie een resultaat om snel te vergeten.

Alfa Romeo

Waar we toch eigenlijk wel van Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi mogen verwachten dat zij Q2 halen in een kwalificatie lukte hen dit in Qatar niet. Het Alfa Romeo-duo zit er in Qatar het hele weekend niet goed bij. In de tweede training kwamen de twee niet verder dan P16 en P17, maar in de kwalificatie was het nog minder. De Fin pakte de zestiende tijd en Giovinazzi bleef haken op de achttiende plek. Nog geen sterk weekend voor het Zwitserse team.

Lees ook: Verstappen naar stewards wegens negeren dubbel geel

Lees ook: Sergio Pérez kent slechte kwalificatie in Qatar

Lees ook: Fernando Alonso: “Auto is hele weekend al geweldig”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden