29-budapest-sunday

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Hongarije met onder andere een chaotische start veroorzaakt door Valtteri Bottas en Lance Stroll en de eerste overwinning voor Esteban Ocon.

Top

Esteban Ocon

Esteban Ocon pakte zijn allereerste overwinning in de Formule 1. Na een chaotische start waarbij de Fransman ternauwernood ontsnapte aan beide crashes kon hij een tweede plek veroveren achter Lewis Hamilton. Toen Hamilton de pits in ging voor een setje slicks nam de Alpine-coureur de leiding over. Ocon reed een foutloze race en door prachtig teamwerk van Fernando Alonso kon hij naar zijn eerste overwinning rijden.

Fernando Alonso

Fernando Alonso reed een fantastische race die het team van Alpine aan een overwinning hielp. Tijdens de race hield hij een paar ronden Lewis Hamilton op geweldige wijze achter zich wat in het voordeel werkte voor zijn teamgenoot. Het leverde een spannend gevecht op tussen twee wereldkampioenen. Zelf kwam hij als vijfde over de streep, maar Alonso was enorm blij met de winst van Ocon. Dat leverde mooie beelden op.

Williams

Ook voor het team van Williams was het een mooie zondag. Eindelijk konden George Russell en Nicholas Latifi in de punten eindigen. Latifi op de achtste plaats en Russell op de negende. Beide coureurs lagen na de herstart al in de top tien en konden die plekken met de nodige verdediging behouden. Russell verscheen geëmotioneerd voor de camera na afloop van de race. Hij liet in de race al merken een echte teamplayer te zijn. Toen Latifi nog op een derde plek reed, liet Russell aan zijn team weten er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de Canadees die plek kon houden. Zelfs als dat in het nadeel van zijn eigen race zou zijn. Een topprestatie dus voor het team van Williams.

Flop

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas was een van de coureurs die de chaotische start veroorzaakte. Hij had al een slechte start en remde daarna te laat voor de bocht. Daardoor botste hij op de achterkant van de McLaren van Lando Norris, waardoor de wielophanging van de Mercedes brak. Bottas kon geen kant meer op en raakte daarna Sergio Pérez, waardoor Pierre Gasly ook in de problemen raakte. Norris raakte door de tik van Bottas de auto van Max Verstappen en daarmee was het eerste drama in de eerste bocht compleet. Geen goede zet van de Mercedes-coureur.

Lance Stroll

Ook Lance Stroll maakte geen goede beurt in de eerste bocht. Hij nam de bocht niet lekker en stuurde daardoor vol in de Ferrari van Charles Leclerc die op zijn beurt de McLaren van Daniel Ricciardo raakte. Strolls auto was zo beschadigd dat hij niet meer verder kon rijden en ook voor Leclerc was het einde oefening. Een race om te vergeten voor Stroll.

Alfa Romeo

Het team van Alfa Romeo had ook een zware race. In de pitstraat ging het fout tussen Kimi Räikkönen en Nikita Mazepin. De twee raakten elkaar nadat het team de auto van Räikkönen weg liet rijden op het moment dat Mazepin eraan kwam. Dat leverde de Fin een tijdstraf op van tien seconden. Ook Antonio Giovinazzi moest eraan geloven en kreeg een stop-and-go-penalty voor te hard rijden in de pitstraat. Giovinazzi eindigde als laatste en Räikkönen als elfde net buiten de punten. 

Lees ook: Bottas en Stroll krijgen vijf plekken gridstraf voor GP België

Lees ook: Esteban Ocon euforisch na behalen eerste F1-overwinning

Lees ook: Sebastian Vettel: “Goed resultaat voor ons”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden