FIA legt straf voor Hamilton na incident met Verstappen uit

Max Verstappen / Red Bull / Grand Prix van Groot-Brittannië / Silverstone / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Michael Regan/Getty Images)

De FIA heeft uitgelegd waarom ze Lewis Hamilton een tijdstraf heeft gegeven voor het incident met Max Verstappen. De twee coureurs kwamen elkaar tegen in ronde 1 voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. In Copse ging het mis. De coureurs raakten elkaar en als gevolg daarvan vloog Verstappen op hoge snelheid de baan af de bandenstapel in.

In een document legt de FIA haar redenering achter de straf voor Hamilton uit. De stewards vinden dat de Brit meer had kunnen doen om het incident te voorkomen. Hamilton had namelijk nog meer ruimte aan de binnenkant van Copse. Zo had hij een botsing kunnen vermijden.

Zware crash Verstappen

Verstappen en Hamilton waren verwikkeld in een intens gevecht tijdens de eerste ronde van de race. Bocht na bocht gaven ze elkaar net genoeg ruimte en de spanning was om te snijden. In Copse ging het echter mis. Hamilton zat een klein stukje aan de binnenkant naast Verstappen en raakte met zijn voorband de achterband van de Nederlander. De Red Bull-coureur schoot van de baan af op hoge snelheid de bandenstapel in.

“De stewards hebben het videobewijs bekeken”, zo staat er in het document van de FIA. “Auto 33 (Verstappen) en auto 44 (Hamilton) gingen bocht 9 in met auto 33 voorop en auto 44 daar iets achter aan de binnenkant.”

Hamilton deed niet genoeg om contact te vermijden

Volgens de stewards reed Hamilton op een lijn die niet overeenkwam met de apex van de bocht, terwijl er extra ruimte aan de binnenkant was. De Brit heeft volgens hen niet genoeg gedaan om contact te vermijden bij het insturen van de bocht. Hij krijgt dan ook de schuld van het incident.

Als gevolg van het incident kreeg Hamilton een tijdstraf van 10 seconden. De Brit zelf vertelde na afloop van de race dat hij het gevoel had dat Verstappen hem geen ruimte liet.

Lees ook: Problemen met drinksysteem voor Valtteri Bottas

Lees ook: Charles Leclerc: “Ik heb 200 procent gegeven”

Lees ook: Zhou wint Feature Race Formule 2, Verschoor vierde