Top & Flop Grand Prix van Oostenrijk: VT3 en kwalificatie

WilliamsF1_48311_HiRes

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering VT3 en de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk met onder andere een fantastische Lando Norris een tegenvallend Mercedes en een Williams in Q3. 

Top

Lando Norris

Lando Norris verdient absoluut een plekje in het lijstje met tops. De Brit zette een tweede tijd neer en start daarmee voor het eerst in zijn Formule 1-carrière vanaf de eerste startrij. Norris finishte op slechts +0.048 seconden van Max Verstappen, die op pole position staat.

George Russell

George Russell heeft voor het eerst met een Williams Q3 gehaald. Al races lang weet Russell Q2 te halen, maar Q3 haalde hij nog nooit. Tot nu, want de Brit wist op -0.006 seconden voor Carlos Sainz te eindigen in het tweede deel van de kwalificatie, waardoor hij als tiende naar Q3 ging. Russell reed een nette Q3 en wist een negende plek te behalen, waarschijnlijk klimt hij nog een plekje door een grid penalty voor Sebastian Vettel.

Red Bull

Max Verstappen was tevreden met zijn pole position, maar niet heel erg blij. Hij klaagde over de strategie van de kwalificatie en zei dat hij niet de perfecte ronde had gereden. Toch staat Verstappen op pole position. Ook Sergio Pérez mag tevreden zijn met zijn kwalificatie. De Mexicaan is al langer aan het zoeken naar aansluiting op de zaterdag en dat is vandaag gelukt. Checo finishte als derde voor de beide Mercedessen.

Flop

Daniel Ricciardo

Als je teamgenoot als tweede kwalificeert en jij bent terug te vinden op de dertiende plek, klopt er iets niet. Het was vandaag niet de dag van Daniel Ricciardo. Ricciardo viel uit in Q2 nadat hij maar liefst 3 tienden langzamer was dat zijn teamgenoot. Tijdens de Grand Prix van Stiermarken had Ricciardo in het begin van de race problemen waardoor hij buiten de punten viel. Nu moet hij wederom aan de bak om weer een plekje te veroveren in de top-10.

Nicholas Latifi

Al langer dan een seizoen in de Formule 1 rijden en nog geen één keer Q2 halen is teleurstellend. Nicholas Latifi rijdt tijdens de zaterdagen absoluut niet goed, zeker niet als je zijn prestaties vergelijkt met die van teamgenoot George Russell. Latifi wist nog wel de mannen van Haas achter zich te houden, maar of dat nou een wereldprestatie is, is nog maar de vraag.

Nicholas Latifi / Williams / Oostenrijk / Spielberg / 2021
Foto: Williams Racing Photos

Aston Martin

In het tweede gedeelte van de kwalificatie reed Fernando Alonso een snelle ronde toen hij geblokkeerd werd door Sebastian Vettel die traag reed in sector drie. Alonso moest vol in de ankers en verloor daarmee een potentiële derde plek en ging niet door naar Q3. Vettel gaf aan niet van het team te horen hebben gekregen dat Alonso eraan zou komen. De Duitser krijgt waarschijnlijk een grid penalty voor het incident waardoor hij buiten de top-10 valt.

Lees ook: Hauger wint eerste Formule 3-race Red Bull Ring

Lees ook: BREAKING: Hamilton verlengt contract met twee jaar

Lees ook: Russell: “Seizoen 2022 anders door vernieuwing reglementen”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden