Verstappen pakt pole position voor Grand Prix van Oostenrijk

SI202107030307_hires_jpeg_24bit_rgb

Max Verstappen heeft zijn zevende pole uit zijn carrière te pakken. De Nederlander was nipt sneller dan Lando Norris en mag daarmee de Grand Prix van Oostenrijk beginnen vanaf de eerste plek. Sergio Pérez volgt als derde en de mannen van Mercedes starten als vierde en vijfde. George Russell haalde voor het eerst met Williams Q3, hij werd uiteindelijk negende.

-Liveblog gesloten-

Update 16:10

Volledige uitslag kwalificatie:

Update 16:04

Wat was het spannend! Verstappen pakt pole position vlak voor Lando Norris, Norris pakt daarmee zijn beste kwalificatie in de Formule 1. Perez volgt als derde en is daarmee in de mix voor het podium morgen!

Mercedes valt tegen en start of de vierde en vijfde plek. George Russell finisht uiteindelijk als negende.

Update 16:00

VERSTAPPEN OP POLE POSITION!

Lando Norris wordt tweede op +0.048 seconden en Pérez volgt op twee tienden. Hamilton en Bottas starten morgen de grand prix als vierde en vijfde.

Update 15:58

Nog twee minuten op de klok en de laatste runs gaan nu worden verreden. Behoudt Max zijn pole position?

Update 15:57

Volg de kwalificatie mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 15:54

Gejuich op de Red Bull Ring want Max Verstappen heeft de snelste tijd neergezet! Lando Norris zet een hele nette P2 neer op ruim twee tienden. Hamilton en Bottas zijn circa drie tienden trager dan Verstappen. Pérez sluit aan op de vijfde plek.

Update 15:51

Here we go! De coureurs rijden naar buiten voor de eerste runs.

Lewis Hamilton / Mercedes / Spielberg / Oostenrijk / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 - LAT Images

Update 15:49

Q3 is begonnen! De coureurs hebben twaalf minuten de tijd om de snelste tijd neer te zetten. Wie gaat pole position pakken? Is het de snelle Verstappen, of gaat toch Hamilton ermee vandoor?

Update 15:47

Volledige uitslag Q2:

Update 15:44

Vettel gaat hoogstwaarschijnlijk een grid penalty krijgen. Hij reed Fernando Alonso in de weg die tijdens een snelle ronde sector drie door kwam waar Vettel langzaam reed. Alonso moest vol in de ankers en was boos op Vettel. Vettel is under investigation. 

 

Update 15:41

George Russell is door naar Q3! Hij zet de tiende tijd neer op -0.006 seconden van Carlos Sainz. Verstappen zette een nog snellere tijd neer en is het snelste. Hamilton en Bottas volgen als tweede en derde.

Sainz, Leclerc, Ricciardo, Alonso en Giovinazzi halen Q3 niet.

Update 15:37

De laatste runs in Q2 gaan beginnen. Sainz, Leclerc, Alonso, Ricciardo en Giovinazzi moeten sowieso aan de bak om door te gaan naar Q3.

Pirelli / Charles Leclerc / Ferrari / Spielberg / Oostenrijk / 2021
Foto: Pirelli - Zak Mauger / LAT Images

Update 15:35

De eerste runs zijn geweest en Verstappen is het snelste. Lando Norris en Sergio Pérez hebben exact dezelfde tijd gereden en staan daarmee op twee en drie. Sebastian Vettel heeft een goed rondje gereden en staat op P4. De mannen van Mercedes vallen een beetje terug met Hamilton op de vijfde plek en Bottas op de achtste plek.

George Russell zet de negende tijd neer en grapt op zijn radio: "Sorry jongens was dat te snel?"

Update 15:32

Hamilton duikt onder de tijd van Pérez met een halve tiende maar Verstappen pakt baas boven baas de eerste plek af op drie tienden.

Update 15:30

Het is vijf minuten rustig op de baan maar ineens zijn alle coureurs op de baan. Verstappen, Norris, Hamilton, Bottas, Sainz, Leclerc en Ricciardo rijden op de mediums.

Update 15:28

Perez is als enige op de baan en zet een 1:04.554 neer. De rest van de coureurs staan vooralsnog binnen.

Yuki Tsunoda / Sergio Pérez / Red Bull / Stiermarken / Oostenrijk / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Bryn Lennon/Getty Images)

Update 15:26

Pérez gaat proberen om op de mediums te kwalificeren. Een gewaagde keuze!

Update 15:25

Het tweede gedeelte van de kwalificatie is begonnen! De coureurs hebben vijftien minuten de tijd om een rondetijd neer te zetten, de snelste tien coureurs gaan door naar Q3.

In het tweede gedeelte van de kwalificatie wordt beslist op welke band de top-10 moet starten. Op welke band je door gaat naar Q3, daar moet je de race op starten.

Pirelli banden / Frankrijk / Pirelli
Foto: Pirelli / Zak Mauger / LAT Images

Update 15:22

Volledige uitslag Q1:

Update 15:20

Het eerste gedeelte van de kwalificatie zit erop en Verstappen heeft de snelste tijd neergezet. De coureurs die afgevallen zijn, op volgorde van snelste naar langzaamste: Räikkönen, Ocon, Latifi, Schumacher en Mazepin.

Pirelli / Mick Schumacher / HAAS F1 / Spielberg / Oostenrijk / 2021
Foto: Pirelli - Mark Sutton / LAT Images

Update 15:14

De eerste en tweede runs zijn geweest. Max Verstappen staat nog steeds eerste met één run maar Lando Norris is aangesloten op minder dan een tiende van een seconde. Ook Alonso heeft aansluiting gevonden op de derde plek.

Teamgenoot van Alonso, Ocon, staat op een tegenvallende zeventiende plek. Door de track limit van Pierre Gasly staat Gasly nu op de achttiende plek.

Esteban Ocon / Alpine / Red Bull Ring / Oostenrijk / Stiermarken / 2021
Foto: Alpine Media Pool

Update 15:07

1:04.249 is de tijd die Verstappen neer zet in de eerste run. Dat is ruim twee tienden sneller dan de tijd in de derde vrij trainig. Hamilton en Bottas sluiten aan op twee en halve tienden en drie tienden.

De tijd van Pierre Gasly is verwijderd door track limits.

Update 15:05

Het zijn de mannen van Haas die als eerste naar buiten gaan. Schumacher zet een 1:06.127 neer en Mazepin rijdt ongeveer een seconde trager.

Max Verstappen rijdt de baan op en de Red Bull Ring kleurt oranje, wat een mooi beeld!

Update 15:00

De kwalificatie is begonnen en het is droog! In het eerste deel van de kwalificatie hebben de coureurs achttien minuten de tijd om een rondetijd neer te zetten. De vijf traagste coureurs vallen af.

De oranje fans gaan he-le-maal los op de Red Bull Ring.

Update 14:55

Volg de kwalificatie mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 14:45

Welkom bij het liveblog van de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk. Vanochtend was het Max Verstappen die de snelste tijd, op een halve seconde van de nummer twee, wist neer te zetten en is daarmee de favoriet voor pole position.

Komend uur houden we je hier op de hoogte of Verstappen zijn zevende pole position gaat pakken.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden