Jos Verstappen: “Mijn hart klopte in mijn keel”

Foto: Nicolas Tucat - Getty Images / Red Bull Content Pool

In een interview met Ziggo Sport analyseert de trotse Jos Verstappen de overwinning van zijn zoon, Max, in Frankrijk. “Als vader was het eigenlijk té spannend.”

Voor alle Formule 1-fans was het een zinderende race waarbij Max Verstappen in de op een na laatste ronde Lewis Hamilton in wist te halen. Jos Verstappen heeft als trotse vader het spektakel en de overwinning op het circuit van Paul Ricard mogen aanschouwen. “Op een gegeven moment bleef Max ongeveer op vijf seconden achter Hamilton hangen en toen betwijfelde ik of het nog wel zou lukken.” Echter werd de conditie van Lewis zijn voorbanden steeds slechter wat voor een goede uitkomst zorgde voor Red Bull.

Foto: Clive Rose – Getty Images / Red Bull Content Pool

‘De undercut was een hele goede zet’

“Toto Wolff gaf in een kort gesprek toe dat ze door de undercut van Red Bull 3 seconden verloren hebben. In de derde sector was Max maar liefst 1,5 seconde sneller dan daarvoor”, vertelde Jos Verstappen. Bij het uitkomen van de pitstraat kwam Lewis Hamilton achter Verstappen terecht. “Lewis kon redelijk makkelijk achter Max blijven rijden in de slipstream. Daardoor verloor Lewis wel meer downforce en hij kreeg meer onderstuur”, vervolgde Jos Verstappen zijn analyse.

Dit kon Lewis Hamilton niet volhouden waardoor hij ietwat afzakte. “Het gevaar is dan dat Mercedes een tweede pitstop kan maken, maar daar heeft Red Bull een stokje voor gestoken door zelf die beslissing te nemen.” Red Bull heeft duidelijk geleerd van eerdere races waar Mercedes de strategische beslissing nam om een extra pitstop te maken. Dit keer was Red Bull de Mercedes van Hamilton te slim af. “Uiteindelijk pakten de strategische keuzes heel goed uit en dat maakt de overwinning nog mooier.”

Lees ook: Sergio Pérez: “Lange eerste stint maakte verschil op het einde”

Lees ook: Verstappen: “Tweestopper heeft gelukkig goed uitgepakt”

Lees ook: Valtteri Bottas: “Tweestopper was beter geweest”