Verstappen wint Grand Prix van Monaco

Verstappen-monaco-gp

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Monaco gewonnen. De Nederlander finishte voor Sainz en Norris, die het podium compleet maken. Verstappen leidt, door de overwinning, het wereldkampioenschap Formule 1 voor het eerst in zijn carrière.

-Liveblog gesloten-

Update: 17:00

De coureurs staan op het podium en de Nederlandse en Oostenrijkse volksliederen klinken in de straten van Monaco. Over twee weken staat de volgende race op het programma. Dan op het stratencircuit van Bakoe. Bedankt voor het volgen van deze liveblog en tot dan!

De volledige uitslag:

Update: 16:55

Door de overwinning van Verstappen en de vierde plek van Perez maakt Red Bull optimaal gebruik van het mindere weekend van Mercedes. Red Bull leidt voor het eerst sinds 2013 het wereldkampioenschap bij de constructeurs.

Update: 78/78

Max Verstappen wint de Grand Prix van Monaco en pakt de leiding in het wereldkampioenschap Formule 1! Hij is de eerste Nederlander die dat flikt. Sainz finisht als tweede en Norris pakt de derde plek. Het is voor Sainz zijn eerste podium van het seizoen. Vettel finisht als vijfde en pakt daarmee zijn beste resultaat van het seizoen.

Update: 76/78

Nog drie rondjes te gaan. De top zeven zit nog in dezelfde ronde, de rest is gelapt. Zowel Mazepin als Schumacher rijden drie rondjes achter de kop van het veld.

1018617405-LAT-20210520-GP2105_101502_1ST1783-402-700x467
Foto: Haas F1 team

Update: 71/78

Lewis Hamilton is naar binnen gegaan voor een oud setje softs. Vlak daarna zet hij de snelste raceronde neer en pakt hij voorlopig het bonuspuntje. Ondanks het extra punt voor de snelste raceronde, neemt Verstappen virtueel de leiding in het wereldkampioenschap over van de Brit.

Update: 68/78

Perez komt dichterbij Norris. Het gat tussen beiden is nu minder dan één seconde. Als het Perez lukt om Norris in te halen, wordt het zijn eerste podium voor Red Bull Racing.

Ondertussen heeft de wedstrijdleiding besloten dat Stroll geen straf krijgt voor het pitstraat incident.

Lance Stroll / Monaco
Foto: Aston Martin F1 Team

Update: 64/78

Stroll is under investigation, omdat hij te vroeg over de gele lijn van de pitstraat de baan op ging. Hij heeft wel een groot gat achter zich. Hij rijdt negentien seconde voor Ocon.

Update: 61/78

"Andere coureurs beginnen foutjes te maken, focus op de race", krijgt Norris over de boordradio te horen. Er wordt niet op de baan ingehaald en de gaten tussen de meeste coureurs zijn groot, maar de muren zijn altijd dichtbij in Monaco.

Update: 57/78

Unicum voor Mazepin. De Rus rijdt voor zijn teamgenoot Mick Schumacher. Als Mazepin dat weet vol te houden, is het voor hem de eerste race dat hij voor zijn teamgenoot finisht. Het gat tussen beide coureurs van Haas is 4.3 seconde. Mazepin rijdt verder een verloren race, want het gat naar Latifi is meer dan een rondje.

Nikita Mazepin / Haas/ Imola / Emilia-Romagna / 2021
Foto: Haas (Zak Mauger / LAT Images)

Update: 53/78

Verstappen en Sainz produceren dezelfde rondetijden. Afgelopen ronde zat er maar 0.006 seconde tussen beide rondetijden. Het gat tussen beide is 3.1 seconde. De snelste rondetijd van de race is voorlopig voor Perez.

Update: 50/78

Serena Williams mag vandaag de race afvlaggen. De 23-voudig grand slam-winnares volgt onder andere Will Smith op. In 2018 ging het mis tijdens de Grand Prix van Canada. De race werd een ronde te vroeg afgevlagd door model Winnie Harlow.

Update: 45/78

Ook Raikkonen en Latifi zijn naar binnen gegaan. De enige drie die nog moeten stoppen zijn Stroll, Alonso en Tsunoda. Tsunoda weet deze race geen potten te breken. De Japanner rijdt een anonieme race op de veertiende plek.

Update: 40/78

Sainz loopt flink in op Verstappen. Afgelopen ronde won de Spanjaard 1.4 seconde op de Nederlander. Dat komt vooral door achterblijvers. Deze ronde wint Verstappen namelijk drie tienden op Sainz.

21030-scuderia-ferrari-monaco-gp-thursday-700x467
Foto: FIA Pool

Update: 39/78

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update: 36/78

Perez is binnen! De Mexicaan komt in vrije lucht terug op P4. De stand is nu als volgt:

  1. Verstappen
  2. Sainz
  3. Norris
  4. Perez
  5. Vettel
  6. Gasly
  7. Hamilton
  8. Ocon
  9. Stroll
  10. Raikkonen

Update: 35/78

Max Verstappen is ook binnen! Hij verliest maar één plekje en rijdt achter Perez. Als de Mexicaan naar binnen gaat, komt hij terug rond de vijfde plek.

Update: 33/78

Ook Sainz is nu naar binnen gegaan. Hij verliest een plekje aan Perez, maar die moet nog naar binnen. Van de top zeven moeten alleen de Red Bulls nog naar binnen.

Sergio Pérez / Red Bull Racing / Monaco / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Bryn Lennon/Getty Images)

Update: 31/78

Einde wedstrijd Valtteri Bottas! De wielmoer gaat er niet af bij de pitstop van de Finn en het is klaar voor hem. Virtueel rijdt Norris nu op P3.

Update: 30/78

Pitstop Lewis Hamilton! Als eerste van iedereen gaat hij naar binnen. Hij verliest maar twee plekjes en rijdt nu op de achtste plek.

Lewis Hamilton / Mercedes AMG F1 / Barcelona / Spanje / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (LAT Images)

Update: 27/78

Volgens de graphics heeft Bottas nog twintig procent over van zijn achterbanden. Hij klaagt ook over de boordradio dat hij het niet lang meer volhoudt op deze banden.

Update: 23/78

Bottas heeft problemen met zijn banden, meldt hij over de boordradio. Hij verliest ook tijd op Verstappen, want het gat is nu ruim drie seconde. Sainz zit nu op bijna een seconde van Bottas. De Fin kan geen druk meer zetten op de eerste plek van Verstappen.

Update: 20/78

Verstappen meldt over de boordradio dat hij blij is met zijn banden. Hij heeft nu een voorsprong van 2.5 seconde op Bottas. De Fin heeft een voorsprong van twee seconde op Sainz. Hamilton zit nog steeds vast achter Gasly. De Engelsman zit ruim twee seconde achter Gasly.

Lewis Hamilton / Mercedes / Monaco / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (LAT Images)

Update: 15/78

Perez zet de snelste raceronde neer en zit nu op acht tienden van Vettel. Perez had een vervelende aanloop naar de race, omdat er een gewapende overval op zijn huis in Mexico is gepleegd. Een beveiliger werd daarbij door zijn hoofd geschoten. De beveiliger maakt het nu goed en de familie van Perez is ongedeerd.

Update: 12/78

Verstappen loopt uit op Valtteri Bottas. Het gat is nu 1.7 seconde. Daarachter rijden Sainz en Norris. Er rijdt nu geen één coureur binnen een seconde van zijn voorganger.

Max Verstappen / Red Bull Racing / Monaco GP
Foto: Red Bull Racing / Peter Fox / Getty Images

Update: 9/78

Hamilton kan nog geen potten breken. Hij rijdt 1.7 seconde achter Gasly en het lukt hem niet om dichter bij te komen. In het verleden is het ook vaker gebleken dat de Mercedes een mindere pace heeft als hun auto in het middenveld rijdt.

Update: 5/78

Bottas zet de snelste raceronde neer. Het gat naar Verstappen is 1.2 seconde. Perez zet Vettel onder druk voor P7.

Sergio Pérez / Christian Horner / Red Bull Racing / Monaco / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson / Getty Images)

Update: 3/78

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update: 1/78

Verstappen is goed weg en pakt de eerste plek. Valtteri Bottas sluit aan als tweede met daarachter Carlos Sainz. Hamilton rijdt voorlopig op de zesde plek. Alonso heeft de beste start. Hij is vanaf de zeventiende plek al opgeklommen naar een veertiende plek.

Update: 15:00

Het is 15:00 precies en de formatieronde is begonnen. Na de formatieronde gaan de lichten écht uit en gaan de negentien coureurs beginnen aan de 78 rondes durende race.

Update: 14:45

De startopstelling van vandaag ziet er als volgt uit:

  1. Blijft open door wegvallen van Leclerc.
  2. Verstappen
  3. Bottas
  4. Sainz
  5. Norris
  6. Gasly
  7. Hamilton
  8. Vettel
  9. Perez
  10. Giovinazzi

Update: 14:40

Leclerc start niet vanaf pole! Iedereen staat al op de grid, behalve de Monegask. Leclerc gaat niet racen vandaag, door een probleem met zijn linker aandrijfas. De eerste plek blijft nu open.

Update: 14:33

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update: 14:30

Tijdens de kwalificatie wist Charles Leclerc de snelste tijd neer te zetten. Aan het einde van de kwalificatie reed Leclerc zijn auto in de muur, waardoor de auto flink beschadigd was. Ferrari kwam vanochtend met een statement dat de versnellingsbak nog goed was, maar op weg naar de grid roept Leclerc dat hij problemen heeft met de versnellingsbak. In zijn pitbox zijn ze nu druk bezig om het probleem op te lossen.

Update: 14:25

Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Monaco! In deze liveblog houden we je op de hoogte van alle gebeurtenissen in Monaco.

Lees ook: George Russell: “P15 was best haalbare” 

Lees ook: Familie Pérez ongedeerd na gewapende overval in Mexico

Lees ook: Giovinazzi blij met bereiken Q3 in Monaco

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden