24-sunday-portugal

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Portugal, met onder andere een ijzersterke race van Lewis Hamilton en Fernando Alonso, drama voor Kimi Räikkönen en een tegenslag voor Williams. 

Top

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton pakte zijn tweede overwinning van het seizoen op het circuit in Portimão. Het was een ijzersterke race van de zevenvoudig wereldkampioen. Hij startte de race als tweede, maar zakte na de safety car in de tweede ronde terug naar de derde plek door de inhaalactie van Max Verstappen. Maar de Brit kon die plek weer snel terugpakken. In de twintigste ronde van de race nam Hamilton de leiding over van teamgenoot Valtteri Bottas. Hij hield zijn hoofd koel en pakte daarmee zijn 97ste overwinning.

Fernando Alonso

Waar Fernando Alonso gisteren een tegenvallende kwalificatie had, herpakte hij zich in de race. Hij startte de race als 13e, maar reed zichzelf makkelijk in de punten. Na een gevecht met landgenoot Carlos Sainz in de 60ste ronde, pakte hij de achtste plaats achter zijn teamgenoot Esteban Ocon. Daar eindigt hij de race ook. Dit is het tweede weekend dat de Spanjaard punten binnenhaalt. Een goede race dus voor het team van Alpine en Fernando Alonso.

SI202105020246_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Foto: Red Bull Racing / Mark Thompson / Getty Images

Red Bull pitcrew

In de laatste rondes van de grand prix werd er flink gestreden voor het extra punt voor de snelste raceronde. De snelste ronde stond toen op naam van Sergio Pérez, maar door een flink gat tussen hem en Bottas, werd Bottas naar binnen geroepen om met nieuwe softs  een snelle ronde neer te zetten. Zo ook Max Verstappen. Red Bull staat bekend om zijn snelle pitstops en dat was nu ook weer het geval. Een tijd van 1,9 seconden. Hierdoor kon Verstappen snel wegkomen uit de pits en kon hij in de laatste ronde de tijd van Bottas verbeteren. Helaas door track limits ging de extra punt toch nog naar Valtteri Bottas. Maar dat doet niets af aan de snelle handelingen van het pitstopteam van Red Bull.

Flop

Williams

De race voor de beide mannen van Williams verliep niet lekker. Hoewel George Russell een sterke startpositie had als elfde op de grid, zakte hij in de race terug naar de zestiende plaats. Hij legde later uit dat de auto veel last had van de wind op het circuit, een zwaktepunt voor de Williams. Zijn teamgenoot, Nicholas Latifi had ook geen snelheid in de race en werd in de laatste rondes nog ingehaald door Haas-coureur, Mick Schumacher. Latifi eindigde de race als achttiende.

Kimi Räikkönen

De race verliep niet goed voor Kimi Räikkönen. Al na de eerste ronde reed de Fin tegen zijn eigen teamgenoot aan. Hierdoor brak de voorvleugel van zijn bolide en kon hij de eerste bocht niet meer nemen. Dat bleek einde race voor hem. De Fin gaf toe dat het zijn schuld eigen was. Doordat hij druk bezig was met de knoppen op zijn stuur lette hij niet op en reed hij vol tegen de auto van Antonio Giovinazzi aan. Hij was opgelucht dat zijn teamgenoot niet heel veel schade had.

Carlos Sainz

Hoewel Carlos Sainz als vijfde de race startte, kon hij geen snelheid vinden en zakte hij langzaam naar achteren. Ook op de mediums kon hij niet in de buurt van de snelheid van zijn medecoureurs komen. Tegen het einde van de race werd hij door Daniel Ricciardo en Pierre Gasly ingehaald. Sainz greep daardoor naast de punten. Hij eindigde de race als elfde.

Lees ook: GP van Portugal: Lewis Hamilton wint op Portimao

Lees ook: Verstappen verbaasd over schrappen snelste ronde

Lees ook: Lewis Hamilton: “Fysiek en mentaal lastige race”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden