Voormalig F1-coureur Romain Grosjean (35) is jarig

1018029690-LAT-20200219-_X4I2618-225

Romain Grosjean is jarig. De Fransman is 35 jaar geworden. Grosjean heeft een mooie Formule 1 carrière achter de rug en gaat dit seizoen racen in de Indycar Series. 

Romain Grosjean begon op veertien jarige leeftijd met karten. In 2003 stapte Grosjean over naar de Formule Renault 1.6 in Zwitserland. De Fransman domineerde door in alle races pole position en de overwinning te pakken. Daarna reed hij in verschillende Formule Renault 2.0 klasses. In 2005 won hij de titel in de Franse Formule Renault 2.0

In 2006 was Grosjean klaar voor een stapje hoger: de Formule 3. In zijn tweede jaar in de Formule 3 Euroseries won hij de titel. Hij versloeg onder andere Kamui Kobayashi, Sébastian Buemi, Nico Hülkenberg en Renger van der Zande. In 2008 stapte hij over naar de GP2 Series. Een jaar later werd hij de vervanger van Nelson Piquet Jr. bij het Renault F1-team. Het lukte Grosjean echter niet om te presteren en zijn contract werd niet verlengd. In 2010 keerde hij weer terug in de GP2 Series, waar hij een jaar later de titel won. Ondertussen won hij ook in 2008 en 2011 de GP2 Asia Series.

grosjean-autodrom-700x467
Foto: Haas F1 team

Formule 1

Na zijn titel in de GP2 Series kreeg Grosjean nog een kans in de Formule 1, bij het team van Lotus. Hij werd daar in 2012 de teamgenoot van Kimi Räikkönen. In zijn eerste race kwalificeerde Grosjean zich als derde. De race ging minder goed, al na twee rondes viel de Fransman uit door een crash met Pastor Maldonado. Tijdens de Grand Prix van Bahrein in 2012 pakte hij zijn eerste podium. Daarop volgden nog negen podiumplekken, maar een overwinning behaalde hij nooit.

Crashes

Romain Grosjean staat ook bekend om de crashes die hij heeft meegemaakt. In zijn debuutjaar veroorzaakte de Fransman een zware crash tijdens de GP van België. Door de crash vielen Alonso, Hamilton en Pérez uit. Hij kreeg een raceban, omdat hij in zeven van de eerste twaalf races was betrokken bij een startcrash. Ook kreeg hij een boete van €50.000.

Een andere gigantische crash gebeurde tijdens de GP van Bahrein in 2020. Hij vloog in bocht drie keihard in de vangrail. De halo redde zijn leven en na 27 seconden in een vuurzee wist hij zichzelf uit zijn bolide te bevrijden. Gelukkig had hij alleen brandwonden op zijn handen, want het had veel erger kunnen afloop. Die crash betekende wel een abrupt einde van zijn laatste seizoen in Formule 1.

Dit jaar is hij te zien in de IndyCar Series, waarin hij het onder anderen gaat opnemen tegen Rinus 'VeeKay' van Kalmthout.

Lees ook: Mercedes optimistisch na trainingen in Imola

Lees ook: Gasly: “Een van de beste vrijdagen als team”

Lees ook: Top en Flop: Grand Prix van Emilia-Romagna VT1 en VT2

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden