Voorbeschouwing F2-seizoen: wie volgt Schumacher op?

1018474884-LAT-20210312-TE2101_053459_W6I4840-463

Het Formule 2-seizoen barst in Bahrein weer los. De 22 jonge honden zullen tijdens de acht raceweekenden gaan uitmaken wie Mick Schumacher als kampioen opvolgt en dus mag dromen van de overstap naar de Formule 1. Grand Prix Radio zet de topfavorieten, de potentiële smaakmakers en de Formule 1-sterren van de toekomst op een rijtje.

Robert Shwartzman (Prema)

Voor Robert Shwartzman wordt het erop of eronder dit seizoen. De Formule 3-kampioen van 2019 debuteerde vorig seizoen bij topteam Prema, maar zag teamgenoot Mick Schumacher er met de titel vandoor gaan. De Rus begon zijn debuutjaar in de Formule 2 dan wel met overwinningen in Oostenrijk en Hongarije, maar een reeks slechte resultaten halverwege het seizoen deed zijn titelaspiraties slinken.

Ook in 2021 rijdt Shwartzman weer voor Prema. En zonder de complete top drie van vorig seizoen in competitie, is de Rus de grote favoriet voor de titel. De druk staat er echte vol op bij de 21-jarige coureur. Als lid van de Ferrari Driver Academy zal de rode brigade uit Maranello niets minder dan de titel verwachten. Shwartzman zal dan wel constanter moeten gaan presteren én zijn snelle jonge teamgenoot Oscar Piastri van zich af moeten weten te houden.

Oscar Piastri (Prema)

Het Australische talent Oscar Piastri gaat zijn debuut maken in de Formule 2. De 19-jarige komt uit de opleiding van Alpine/Renault en komt uit voor het Prema Powerteam, het team waar hij in 2020 kampioen mee werd in de Formule 3. De beslissing in het kampioenschap viel pas in de laatste sprintrace van het seizoen op het circuit van Mugello, waarin Piastri drie punten voorbleef op Pourchaire en vier op Sargeant.

Met de Formule 3-titel op zak was het vanzelfsprekend dat Piastri de overstap zou maken naar de Formule 2. Bij Prema wordt hij de teamgenoot van Robert Shwartzman. De Rus heeft dan wel een jaar ervaring in de F2-klasse, maar gaat het zeker niet cadeau krijgen van Piastri. Het duo van Prema moet echter wel rekening houden met een snelle jonge Fransman.

Theo Pourchaire (ART)

Theo Pourchaire gaat net als Piastri zijn debuut maken in de Formule 2, alleen dan voor het team van ART Grand Prix. De jonge Fransman maakt sinds zijn overstap van de karts naar de formule-auto’s een enorm goede indruk. In 2019 werd hij kampioen in het ADAC Formule 4-kampioenschap en werd hij opgenomen in het talentenprogramma van Sauber.

In 2020 maakte hij de overstap naar de Formule 3 en reed hij voor het team van ART Grand Prix. In die klasse werd hij de sensatie van het veld. Vooral zijn constante goede prestaties op het asfalt, ondanks zijn jonge leeftijd en beperkte ervaring, vielen op. Hij werd in het kampioenschap tweede achter kampioen Piastri.

In de Formule 2 komt Pourchaire weer uit voor ART, het topteam waarmee George Russell en Nyck de Vries kampioen in de F2 werden. De Fransman wordt de nieuwe teamgenoot van de al meer ervaren Christian Lundgaard.

Pourchaire hoort samen met het Prema-duo bij de favorieten voor het komende Formule 2-kampioenschap. Als hij net zo constant weet te presteren als in het tweede gedeelte van het F3-kampioenschap, dan kunnen Shwartzman en Piastri hun borst nat maken.

Jüri Vips (Hitech)

Een andere coureur uit een talentenprogramma om op te gaan letten is Red Bull junior Jüri Vips. De carrière van 20-jarige Est kent tot nu toe een hobbelig traject. Vips werd na een vierde plaats in het Formule 3-kampioenschap naar Japan gestuurd om ervaring op te doen in de Super Formula. De coronapandemie gooide echter roet in het eten en de Est moest het doen met een handvol invalbeurten in de Formule 2. Vips maakte in Mugello indruk met een derde plaats en verdiende een stoeltje bij Hitech, het team waarmee Mazepin in 2020 successen boekte.

Met het talent van Vips in combinatie met de Formule 2-ervaring die hij vorig seizoen heeft opgedaan, wordt het iemand om goed in de gaten te houden in zijn debuutjaar. De Est zal wel moeten leveren, want anders kan zijn plek in het Red Bull junior programma snel op de tocht komen te staan.

Felipe Drugovich (Uni-Virtuosi)

De Braziliaan Felipe Drugovich maakte vorig seizoen in zijn debuutjaar indruk bij het relatief ‘kleine’ Nederlandse MP Motorsport. De 20-jarige coureur won de sprintraces op de Red Bull Ring en in Spanje en zegevierde verrassend in de hoofdrace in Bahrein. Drugovich liet vooral zien goed te zijn in het managen van de banden, een belangrijke eigenschap om succesvol te zijn in de Formule 2.

De goede prestaties van de Braziliaan leverden hem een stoeltje op bij Uni-Virtuosi, een van de topteams in de Formule 2. Drugovich kan daarom wel eens een van de dark horses in het kampioenschap worden.

Guanyu Zhou (Uni-Virtuosi)

Alpine Academy junior Guanyu Zhou begint aan zijn derde Formule 2 seizoen. Daarmee wordt het ook de jaar van de waarheid voor de Chinees. Zhou, meermaals getipt als de eerste Chinese Formule 1-coureur, stelde afgelopen seizoen ondanks een overwinning in Sotsji toch teleur met een zesde plaats in de eindstand.

Na het winnen van de Aziatische Formule 3-titel afgelopen winter is Zhou in ieder geval alvast goed warmgedraaid. De Chinees bleef verbonden aan topteam Uni-Virtuosi en kan met zijn ervaring een belangrijke rol gaan spelen in de titelstrijd. Het winnen van het kampioenschap zal in ieder geval nodig zijn om zijn droom voor een zitje bij Alpine levend te houden.

De Nederlanders

Bent Viscaal (Trident)

Bent Viscaal is één van de twee Nederlanders die zijn debuut gaat maken in de Formule 2. De 21-jarige heeft op dit moment slechts een contract voor de openingsrace in Bahrein voor het team van Trident, maar hij hoopt dat hij een goede indruk kan achterlaten zodat hij het hele seizoen in actie kan komen.

Viscaal kende in 2020 een prima seizoen in de Formule 3 waarin hij één overwinning wist te pakken. Dit deed hij door Lirim Zendeli in de laatste bocht buitenom te passeren op Silverstone. Viscaal werd uiteindelijk dertiende in het kampioenschap.

De Nederlander kon al een goede indruk achterlaten tijdens de testdagen voor de Formule 2 in Bahrein. Viscaal noteerde daar de tweede tijd en kan met een positief gevoel beginnen aan het Formule 2-seizoen.

Richard Verschoor (MP Motorsport)

De 20-jarige Verschoor heeft, net als zijn landgenoot Viscaal, een contract voor het openingsweekend in Bahrein. Verschoor gaat echter zijn F2-debuut maken voor de Nederlandse renstal MP Motorsport, waarvoor Verschoor sinds 2018 in actie komt. De man uit Benschop vecht ook voor een contract voor een volledig F2-seizoen.

Verschoor kan terugkijken op een redelijk geslaagd Formule 3-seizoen in 2020. Hij wist in totaal dertien keer in de top-10 te finishen, waarvan één keer op het podium tijdens het eerste raceweekend op de Red Bull Ring. Met 69 punten werd hij negende in het eindklassement.

Tijdens de testdagen op het Bahrein International Circuit kwam Verschoor al in actie namens MP Motorsport. Daar wist hij geen rondes te rijden waarmee hij hoog op de tijdenlijst kwam te staan. Maar het echte werk begint komend weekend pas wanneer het seizoen in Bahrein officieel gaat beginnen.

Lees ook: Formule 1-rookie Mick Schumacher (22) is jarig

Lees ook: Voorspellen met de kenners deel 2: Jan en Olav

Artikel door: Hidde Wissels en Patrick de Groot

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden