Tom Coronel: “Meer testdagen is nodig voor nieuwe rijders”

Charles Leclerc / Scuderia Ferrari / Bahrain 2021
Foto: Pirelli / Zak Mauger / LAT Images

“Binnenkomen als nieuwe rijder in de Formule 1 is niet zo makkelijk. Je krijgt te maken met een nieuw team, nieuwe mensen, een nieuw stuur. Drie testdagen zijn daarom te weinig voor de nieuwe jongens.” Dat zegt Tom Coronel, coureur WTCR en Dakar en analist bij Ziggo F1-café, in F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio. Hij reageert op de opmerkingen van de Formule 1-teams over het aantal testdagen voor de wintertest. De teams willen voor 2022 meer testdagen om hun auto met de nieuwe reglementen beter te kunnen testen. Coronel is het daar helemaal mee eens: “F1 is zo professioneel en dan geef je ze maar drie testdagen. Als jij twee dagen een probleem hebt, dan test je niks!”

Sandra van de Sloot, coureur, ‘snelste vrouw van Nederland’ en houdster van het ronderecord Zandvoort, sluit zich ook aan bij het feit dat er te weinig testdagen waren dit jaar. Ze geeft het voorbeeld van Sebastian Vettel die bijna niet op de baan te zien was tijdens de wintertest. Coronel vindt voor de ‘ervaren’ coureurs minder erg. Hij legt ook de nadruk op het feit dat teams de dagen onder twee rijders moeten verdelen. Zo benadrukt hij nogmaals hoe moeilijk het is voor nieuwe rijders om maar drie dagen te testen.

“Je krijgt maar anderhalve dag de tijd en als je een klein probleempje hebt dan wordt zo’n test helemaal niks waard. En dan word je voor de race gelijk in het diepe gegooid. Dat vind ik gewoon niet kunnen.” Coronel vindt het wel logisch dat de testdagen gereguleerd worden. Hij neemt daarbij het voorbeeld van vroeger, waarbij de teams konden testen wanneer ze willen. Daardoor konden de rijkere teams ‘losgaan’ met testen. Zelf stelt hij voor om drie keer drie dagen te testen.

Entertainment voor het publiek

Mattie Valk, de presentator van deze aflevering, vraagt zich af of drie keer drie dagen een goede oplossing zou zijn. Coronel vindt van wel. Hij is van mening dat het voor meer entertainment voor de fans zorgt en voor genoeg tijd voor de teams en nieuwe rijders om de auto te testen. Hij zegt ook dat het ervoor zorgt dat alle teams gelijk staan aan het begin van het seizoen en niet alleen de top teams. Hij vindt niet dat minder testdagen voor meer entertainment zorgt: “Dan kunnen we net zo goed geen wintertest doen en dan kijken we in de race wel wie er over de finish komt.”

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: Gasly: ”Beste wintertest bij AlphaTauri”

Lees ook: Nieuwe F1-auto’s volgens Pirelli net zo snel als afgelopen jaar

Lees ook: Alfa Romeo volgens Russell meest verrassende team