Jeroen Bleekemolen kijkt uit naar ‘grote’ 12 uur Sebring

© Jeroen Bleekemolen

De “grote” 12 uur van Sebring, zoals Jeroen Bleekemolen het noemt, staat weer voor de deur. Zaterdag wordt één van de klassieke races in het lange afstandracen in Sebring verreden. Bleekemolen komt in de LMP3 voor het team van Riley Motorsports uit en de Nederlander kijkt uit naar de klassieker.

“Het is heel gaaf om er weer bij te zijn. We maken een goede kans denk ik”, laat Bleekemolen weten. Tijdens de 24 uur van Daytona in januari zat het team van Bleekemolen er al goed bij maar kreeg toen problemen met een lekkende drinkfles op de elektronica, waardoor ze veel tijd verloren. “Uiteindelijk zijn we toen nog wel vierde geworden, maar goed je kwam natuurlijk voor die overwinning”, blikt de Bleekemolen-telg terug op die race.

Auto leren kennen

Op Sebring zal het team het dus opnieuw proberen. Bleekemolen heeft al twee testdagen met Riley Motorsports achter de rug op het circuit van Sebring. Tijdens die testdagen hebben ze zich goed kunnen voorbereiden en heeft Bleekemolen de auto goed leren kennen. “We hebben denk ik twee dagen goed kunnen testen en alles goed op de rit kunnen krijgen.”

Hobbelige baan

“Sebring is een enorm hobbelige baan, de hobbeligste baan in de wereld, dat durf ik wel te zeggen”, gaat Bleekemolen verder. “Sebring is een oud vliegveld met gedeeltelijk betonplaten. Op sommige andere stukken is weer wel netjes asfalt, maar dan rijd je in een keer weer tussen stukken beton door. Het is dus een heel lastig baantje om je auto af te stellen.”

Hoge temperaturen

Doordat het deze week erg warm is in Sebring verwacht Bleekemolen dat het een zware race gaat worden. “De temperaturen zijn net boven de 30 graden. Erg lekker dus om buiten te zijn, maar in de raceauto’s wordt dat dan ook meteen best wel heet.” Hierdoor zal de bandenslijtage ook hoog zijn.

De 12 uurs race van Sebring eindigt traditioneel in het donker. Bleekemolen vindt dat altijd een mooi moment. “Zodra de zon ondergaat, wordt de baan wat sneller. Er ligt dan veel rubber op de baan, waardoor de tijden vaak nog een seconde naar beneden gaan.”

Vooral de laatste twee uurtjes zijn volgens Bleekemolen een “soort oorlog” waarin ieder plekje telt en iedereen keihard gaat vechten voor de overwinning. “Hopelijk zijn we er dan nog bij en kunnen we weer voor die mooie bekers gaan vechten”, sluit de coureur uit Aerdenhout af.

De 12 uur van Sebring start zaterdag om 15.00 uur Nederlandse tijd.

Lees ook: Jeroen Bleekemolen: “Ongelooflijk veel pech”
Lees ook: Van der Zande: “Proberen 12 uur Sebring te pakken”
Lees ook: Indy Dontje in Mercedes AMG GT4 in actie in Sebring