Bottas: “Moet vaker op toppen van mijn kunnen presteren”

(c) Mercedes-AMG F1

Valtteri Bottas zegt klaar te zijn om de strijd om de wereldtitel met teamgenoot Lewis Hamilton aan te gaan. De Fin vertelt dat hij zich mentaal op een andere manier heeft voorbereid dan in andere jaren, maar beseft tegelijkertijd dat hij vaker perfecte raceweekenden moet leveren.

Bottas begint in Bahrein aan zijn vijfde seizoen bij Mercedes. Alhoewel de Fin de afgelopen jaren altijd sterk uit de startblokken kwam en het erop leek dat ‘Bottas 2.0’ teamgenoot Hamilton het vuur aan de schenen zou kunnen leggen, moest hij toch keer op keer het onderspit delven.

Beter presteren

“Ik maak dit jaar een nieuwe start. Ik geloof erin dat ik de wereldtitel kan winnen, maar moet het stap voor stap aanpakken”, aldus Bottas. De Fin geeft aan dat het nog niet eerder is gelukt, omdat hij de laatste jaren veel last heeft gehad van de druk. “Soms legde ik mezelf die druk op, soms kwam die druk van buitenaf en dan weer legde ik mezelf juist niet genoeg druk op. Het is dus een kwestie van de juiste balans vinden.”

Een foto van Valtteri Bottas
(c) Mercedes AMG Petronas F1 / Steve Etherington

Bottas beseft dat het geen makkelijke taak wordt om Hamilton te verslaan. Terwijl de Brit de ene na de andere overwinning binnenhaalde en de laatste vier seizoenen ook wereldkampioen werd, moest Bottas het doen met slechts een handvol zeges. De Fin erkent dat hij vaker absoluut top moet zijn om zijn teamgenoot te verslaan. “Er is geen enkele sporter die op 100 procent van zijn kunnen presteert bij elk evenement, maar ik moet dat niveau wel vaker gaan halen. Daarom ben ik deze winter van aanpak veranderd, heb ik mij op een andere manier gefocust en zal ik dat gedurende het seizoen zo blijven doen.”

Extra druk

‘Bottas 3.0’ zal zich dit seizoen van zijn beste kant moeten laten zien, want het contract van de Fin loopt aan het einde van het seizoen af. Met onder andere George Russell en Esteban Ocon die azen op het stoeltje bij Mercedes, zal de druk er in ieder geval niet minder op worden.

Lees ook: Lewis Hamilton en manager uit elkaar vlak voor F1-seizoen

Lees ook: Mercedes onthult nieuwe W12-bolide