Alles wat je moet weten over de Virtual Austrian Grand Prix

(c) Red Bull Content Pool

De Formule 1-fans worden voorafgaand aan de start van het nieuwe seizoen de komende drie weken alvast opgewarmd met een aantal virtuele races. Zondagavond wordt er afgetrapt met de Virtual Austrian Grand Prix op de Red Bull Ring. Naast Formule 1-sterren zoals George Russell en Alexander Albon, doet ook motorcrosser Jeffrey Herlings mee. Grand Prix Radio zet de deelnemers op een rijtje en legt het raceformat uit.

De race op de Red Bull Ring is de eerste in een serie van drie virtuele evenementen die verreden worden met de F1 2020 game. Naast de race in Oostenrijk wordt er op zondag 7 en 14 februari ook geracet op Silverstone en Interlagos. Voor de teams staat er ook daadwerkelijk wat op het spel, want het gewonnen prijzengeld zal worden geschonken aan een goed doel naar keuze.

Esporters kwalificeren

De Virtual Grand Prix heeft een iets ander format dan een ‘normaal’ Formule 1-weekend. Voorafgaand aan de hoofdrace vindt er eerst een sprintrace van vijf ronden plaats. De uitslag van de wedstrijd bepaalt de startvolgorde van de hoofdrace. Verschillende esport sterren uit de F1 Esports Pro Series, waaronder de Nederlanders Jarno Opmeer en Thijmen Schutte, zullen proberen tijdens de sprintrace hun teamgenoten de best mogelijke uitgangspositie te bezorgen. De hoofdrace wordt daarna verreden over 50% van de Grand Prix afstand.

Russell keert terug

Er verschijnt op de Red Bull Ring een behoorlijk indrukwekkend deelnemersveld uit de wereld van de auto- en motorsport aan de start. De kampioen van het Virtual Grand Prix kampioenschap in 2020, George Russell, is ook weer van de partij. Hij wordt vergezeld door zijn Williams teamgenoot Nicholas Latifi. Mercedes zet oud-Formule 1-coureurs Stoffel Vandoorne en Anthony Davidson in. Namens Haas verschijnt Pietro Fittipaldi, die tijdens de laatste Grands Prix Romain Grosjean verving, aan de start. Ferrari en Alpine kiezen ervoor hun talenten te laten racen.

Herlings op vier wielen

Bij Red Bull is Alexander Albon de kopman. De Thai krijgt niet Max Verstappen, maar een andere Nederlander als teamgenoot naast zich: Jeffrey Herlings. Herlings verruilt daarmee zijn motorcrossfiets voor de vier wielen van een Formule 1-bolide.

De volledige line-up voor de Virtual Austrian Grand Prix:

Mercedes: Stoffel Vandoorne en Anthony Davidson
Red Bull Racing: Alex Albon en Jerffrey Herlings
McLaren: Jimmy Broadbent en Ben ‘Tiametmarduk’ Daly
Alpine: Christian Lundgaard en Oscar Piastri
FDA: Marcus Armstrong en Arthur Leclerc
AlphaTauri: Vitantonio Liuzzi en Luca Salvadori
Alfa Romeo: Thibaut Courtois en Jack ‘Pie Face’ McDermott
Haas: Pietro en Enzo Fittipaldi
Williams: George Russell en Nicholas Latifi

De Virtual Austrian Grand Prix start om 19.00 uur Nederlandse tijd en is te bekijken via onder andere het YouTube kanaal van Formule 1 en Ziggo Sport.

Lees ook: Mercedes contracteert Jarno Opmeer voor Esports team

Lees ook: Russell: “Terugkeer bij Williams voelde vreemd”