Silverstone 1973: sneeuwballengevecht na de race

(copyright onbekend) Ronnie Peterson in zijn Lotus 72 op Silverstone in de sneeuw

Onlangs lag er in heel Nederland een laag sneeuw, vandaag is het weer op sommige plekken wit. Dit zet je aan het denken, heeft de Formule 1 ooit al eens last gehad van winterse neerslag?

We kennen natuurlijk de beelden van Max Verstappen die een run in de sneeuw doet in Oostenrijk. Ook Daniel Ricciardo heeft al eens te maken gehad met sneeuw terwijl hij in zijn F1-bolide zat, maar dat was slechts tijdens een shakedown run.

Een Formule-1 auto zal niet functioneren in de sneeuw, vandaar ook dat de kalender zo is opgebouwd dat de auto’s goed weer kunnen verwachten waar ze ook zijn. Zo vinden de races in Australië en Brazilië bijvoorbeeld altijd in het begin of aan het eind van het jaar plaats, wanneer het daar zomer is, en worden de Europese races verreden gedurende de zomermaanden.

Toch zijn er races geweest die verhinderd werden door sneeuw. Voor zover bekend zijn er geen races die meetelden voor het kampioenschap in een winter wonderland verreden. Wel zijn er een aantal races geweest buiten het kampioenschap om, die te maken kregen met de witte vlokken.

Neem de ‘Race of Champions’ in 1975 op Brands Hatch. Daar kwam wel degelijk sneeuw uit de lucht vallen. De race werd gestaakt en uitgesteld. Toen de race even later weer hervat werd, hadden degenen die op droogweerbanden reden op miraculeuze wijze de betere snelheid. Tom Pryce stond uiteindelijk op het hoogste treetje.

Het mooiste Formule 1-sneeuwverhaal vond echter twee jaar eerder plaats. Tijdens de ‘International Trophy’ op het welbekende Silverstone stond men perplex toen er geen regen maar sneeuw viel uit de samengepakte wolken boven het oude vliegveld. ‘April doet wat-ie wil’ blijkt maar weer, want de race werd op 23 april 1973 verreden.

Slechts twee rijders vielen uit ondanks de sneeuw, en na veel spin- en slippartijen wist Jackie Stewart het hoofd (letterlijk) koel te houden en de race te winnen. Vervolgens vond er in de pitstraat naar verluidt een sneeuwballengevecht plaats tussen het Formule 1 personeel. Er zijn zoveel records die volgens velen nooit meer verbroken zullen worden in de sport, en je mag aannemen dat deze gebeurtenis bovenaan die lijst staat.