Mazepin over kritiek: “Russen worden anders behandeld”

Een foto van Nikita Mazepin
(c) Haas Media Pool

Nikita Mazepin heeft zijn officiële Formule 1-debuut nog niet eens gemaakt en toch blijft hij het onderwerp van gesprek. Sinds er online een video verschenen is waarin te zien is hoe de Russische coureur een dronken vrouw betast, krijgt de Haas-coureur veel kritiek over zich heen. In gesprek met het Russische Match TV reageert Mazepin voor het eerst sinds het incident op alle kritiek die hij over zich heen krijgt.

“Ik ben de kritiek gewend, maar het doet me helemaal niks”, stelt Mazepin. Vorige maand raakte de coureur in opspraak toen er een video op zijn Instagram-account verscheen waarin te zien was hoe hij een dronken vrouw betastte. Deze controversie kreeg een flink staartje in de vorm van bakken kritiek en een hashtag #WeSayNoToMazepin.

Russen worden anders behandeld

De hashtag werd veelal op social media gebruikt door racefans om hun ontevredenheid over de manier waarop zowel de Formule 1 als het team van Haas met het schandaal om zijn gegaan te uiten. Haas liet weten het gedrag van Mazepin te veroordelen, maar de Rus mocht zijn Formule 1-stoeltje wel houden.

Ondanks de controversie meent Mazepin dat er een reden is waarom juist hij zoveel kritiek over zich heen krijgt. “Er is een reden waarom ik anders behandeld word. Het heeft niks te maken met mijn raceprestaties”, stelt de Haas-coureur.

Een foto van Nikita Mazepin
© Haas Media Pool

Mazepin meent namelijk dat zijn Russische nationaliteit ervoor zorgt dat hij ‘onfair’ behandeld wordt. Hij stelt zelfs dat Daniil Kvyat en Sergey Sirotkin hetzelfde meegemaakt hebben. “Het zijn goede racers en echte professionals. Soms werden er echter ook over hen dingen gezegd die onterecht waren. Zo gaat het nu eenmaal. Dat Russen anders behandeld worden is voor mij geen verrassing meer.”

Meest bekritiseerde coureur ooit

Hoewel het voor Mazepin naar eigen zeggen niet als verrassing komt dat hij zoveel kritiek over zich heen krijgt, meent de Haas-coureur wel dat hij de meest bekritiseerde Russische coureur ooit is. “Er is volgens mij geen andere Russische coureur die zoveel haat krijgt als ik. Ben ik daarop voorbereid? Het is onderdeel van m’n leven.”

Lees ook: Stroll over F1-seizoen 2020: “Helaas veel kansen gemist”