Dakar update stage 12: De winnaars zijn bekend!

door Tim Koenders
Podium-Coronel-Dakar-Rally-2021-002

Na twaalf loodzware dagen kwam er een einde aan de Dakar van 2021. Benavides won bij de motoren, Peterhansel was het beste bij de auto’s en Sotnikov domineerde bij de trucks.

Benavides wint bij de motoren

Sam Sunderland stond voorafgaand aan de laatste stage tweede in het klassement. De Brit reed een slechte laatste stage en eindigde niet in de top tien. Hierdoor verloor hij ook een plaats in het klassement, hij sloot de Dakar in 2021 af als derde. Brabec kon Benavides nog van de overwinning afhouden en wist de stage te winnen. Benavides won de stage niet maar kwam wel als tweede over de finish, hij verloor twee minuten. Twee minuten was niet genoeg voor Brabec, hij eindigde als tweede in het klassement. Kevin Benavides won de Dakar in 2021 bij de motoren.

Spierings en Harmsen reden beide de Dakar uit. Spierings sloot de laatste dag af als 26ste en eindigde ook als 26ste in het klassement. Het doel van Harmsen was uitrijden en dat is gelukt. Harmsen liet weten opgelucht te zijn na afloop. “Voor mij was het een erg mooie rally. Ik heb me constant aan het plan houden en heb me niet gek laten maken.”

Peterhansel wint bij de auto’s

Peterhansel had voor aanvang van de laatste stage een voorsprong van bijna vijftien minuten op Al-Attiyah. Tijdens de laatste stage verloor de Fransman tijd op de Toyota coureur maar het was slechts veertig seconden. Beide mannen wonnen de stage niet want Carlos Sainz was ruim twee minuten sneller. Hiermee stelde hij zijn derde plaats in het klassement vast. Peterhansel schreef geschiedenis en wist de Dakar voor de veertiende keer te winnen.

Tim en Tom Cornel hadden geen probleemloze laatste dag maar wisten de finish wel te halen. De Nederlanders eindigden als 40ste in de stage en wisten net niet binnen de top 25 te eindigden, in het klassement eindigden ze als 26ste. Tom liet weten dat ze tijdens de laatste dag nog twee keer vast zijn komen te staan. Beide mannen zijn erg blij na afloop van een geslaagde Dakar.

Sotnikov wint bij de trucks

De voorsprong in het klassement was groot, de verschillen in de laatste stage waren klein. Dit betekent dat Dmitry Sotnikov de Dakar in 2021 bij de trucks heeft gewonnen. Tijdens de laatste stage kwam hij vier seconden tekort voor de overwinning, later kreeg hij nog een penalty van twee minuten. Hierdoor zakte hij terug naar de derde plaats. Shibalov sloot de laatste stage af als tweede, de Rus werd ook tweede in het klassement. Kamaz domineerde lang in de Dakar maar Martin Macik wist opnieuw een stage te winnen, hij was op de laatste dag het snelste. In het klassement eindigde Macik als vierde achter drie mannen van Kamaz.

Ook op de laatste dag waren de Nederlanders rond de tiende plek te vinden. Martin van den Brink eindigde de stage als 9de en stelde daarmee zijn 7de plek in het klassement veilig. Pascal de Baar finishte zowel in de stage als in het klassement 11de. De Groot en van Groningen werden 12de en 14de op de laatste dag. Mitchel van den Brink wist de laatste dag als 16de af te sluiten.