Dakar update stage 10: Cornejo Florimo uit de Dakar

(c) Coronel dakar

In de negende stage kwamen Price en Branch niet aan de finish. In de tiende stage deed Cornejo Florimo dit wel maar toch zal hij de Dakar niet uitrijden. Al-Attiyah wist tijd te winnen op Peterhansel en Macik wist Kamaz opnieuw te verslaan.

Motoren

Nadat Price uitviel in de negende stage leek Cornejo Florimo op de eindoverwinning af te gaan maar niets in minder waar. De leider in het klassement kwam hard ten val maar wist nog wel over de finish te komen. Na afloop van de stage werd hij toch nog even nagekeken door de doctoren, op dat moment werd de pijnlijke conclusie getrokken dat de Chileen de Dakar niet uit zal rijden. Ricky Brabec reed de snelste tijd in de tiende stage maar het was niet genoeg om de leiding in het klassement over te nemen. Kevin Benavides finishte de tiende stage als derde en pakte de leiding. Na afloop van de tiende stage was het gat tussen de nummer één en twee 51 seconden. De spanning bij de motoren is helemaal terug.

Olaf Harmsen reed de 66ste tijd, Spierings sloot de stage af als 24ste. Spierings liet weten dat hij erg veel last van het stof heeft gehad. “Ik moest als veertigste starten aangezien het gisteren niet zo goed ging. Ik had vier quads voor me zitten dus dan weet je het wel. Op een gegeven moment kwam ik een groepje tegen dat verdwaald was. In het roadbook stond dat we onder een antennelijn door moesten maar daar zaten allemaal greppels die niet in het roadbook stonden, ik dacht dat ik verkeerd zat maar het bleek toch goed te zijn. Verder heb ik heel fijn kunnen rijden.”

Auto’s

De strijd om de eindoverwinning gaat tussen Peterhansel en Al-Attiyah. Beide mannen eindigden tijdens de tiende stage in de top drie maar wisten niet te winnen. Al Rajhi was de winnaar van de tiende stage. Al-Attiyah werd tweede en wist vijftig seconden te winnen op Peterhansel die derde eindigde. In het klassement komen de kanshebbers dichter bij elkaar maar het gat is nog steeds groot.

Kijkend naar de ranglijst was het een mindere dag voor Tim en Tom Coronel. De Nederlanders kwamen niet verder dan de 41ste plaats. Tim liet weten dat het kwam door een lekke band, Coronel moest het op de stenen wat rustiger aan doen. “We hebben wat tijd weggegeven maar het was wel een supermooie stage. We zijn in het bivak en dat is het belangrijkste.” Tom viel op dat de verschillen erg klein waren. “Het waren allemaal hele snelle stukken, onze auto gaat niet harder dan honderdzestig dus dan kom je gewoon twintig kilometer per uur tekort. Uiteindelijk zijn we gewoon weer erg tevreden.”

Trucks

Martin Macik wist in de negende stage Kamaz te verslaan, in de tiende stage deed hij dit gewoon nog een keer over. Voor de tweede dag op rij wist Kamaz de stage niet te winnen. Sotnikov kwam op een kleine twee minuten op de tweede plaats binnen, de leiding in het klassement kwam niet in gevaar. De overige mannen van Kamaz kwamen binnen op de plaatsten drie, vijf en zes. Vishneuski wist zijn Maz op een vierde plaats te zetten.

Natuurlijk stond er weer een Nederlander in de top tien maar dit keer was het niet van den Brink. Pascal de Baar eindigde de tiende stage als tiende. Ver buiten de top tien stond van de Brink niet, hij moest het wederom iets rustiger aan doen en eindigde als elfde. Twee plaatsen achter de Renault van Mammoet Rallysport stond William van Groningen. William de Groot en Mitchel van den Brink sloten de tiende stage af als 17de en 21ste.