Dakar update stage 8: Al-Attiyah opent de jacht

(c) Coronel dakar

De achtste stage was het tweede deel van de marathonetappe. De deelnemers hadden weinig banden over voor de achtste stage. Cornejo Florimo wist de leiding te behouden, Al-Attiyah opende de jacht op Peterhansel en Sotnikov bleek ook te kunnen verliezen.

Motoren

Voorafgaand aan de achtste stage stond Cornejo Florimo één seconde voor op Toby Price. De top twee in het klassement eindigde ook op de eerste twee plaatsen in de achtste stage. De Chileen won meer tijd en heeft nu iets meer dan een minuut voorsprong op Price. De Soultrait, die na afloop van de vierde etappe nog aan de leiding ging, kwam ten val. De Fransman werd naar het ziekenhuis gebracht en zal niet meer in actie komen tijdens de Dakar in 2021.

Spierings had tijdens de achtste stage wat last van zijn schouder, hij eindigde uiteindelijk als 39ste. “De stage begon met veel snelle paden met rotsen die niet allemaal op het roadbook stonden, daar heb ik helemaal niks mee. Het laatste deel van de proef was wel erg mooi, ik had liever de hele proef zo gezien.” Olaf Harmsen kwam binnen op plaats 68, hij vond het een vrij makkelijke dag. “Ik heb het redelijk rustig aan gedaan, toch maakte ik nog een paar navigatiefoutjes want er waren erg veel sporen. Over het algemeen ben ik gewoon erg tevreden over de dag, ik laat me niet door anderen verleiden harder te rijden dan ik eigenlijk wil.”

Auto’s

Al-Attiyah opende in de achtste stage de jacht op de eindoverwinning. Hij won de stage en wist tijd te winnen op zijn grote concurrent. Peterhansel moest drie minuten toegeven op de Toyota coureur maar hield nog ruim vijf minuten over in het klassement. Het gat van drie minuten was groot genoeg voor Sainz om zichzelf ertussen te zetten, hij eindigde de stage als derde. Al Rajhi won de zevende stage maar had grote problemen in de achtste, hij verloor bijna een uur.

De gebroeders Coronel gaan door waar ze gebleven waren, ze eindigden wederom als 25ste. Tim was zeer te spreken over de marathonetappe. “Het was echt Dakar waardig. De auto heeft niet heel veel pijn gehad, het ging gewoon weer fantastisch.” Net als Tim was ook Tom erg tevreden. “Het navigeren was serieus moeilijk maar ik kon redelijk goed naar de waypoint toe navigeren. De auto geeft ons erg veel vertrouwen.”

Trucks

Kamaz liet zien dat ze het te kloppen team zijn. Het Russische team stond voorafgaand aan de stage op de eerste drie plaatsen in het klassement. In de achtste stage kwam hier geen verandering in, Kamaz eindigde op de eerste drie plaatsen. Opvallend was dat niet Sotnikov maar Shibalov de stage won. Sotnikov verloor slechts twee minuten en hoefde niet te vrezen voor zijn voorsprong in het klassement.

Eén Nederlander wist zich in de top tien te rijden. Martin van den Brink eindigde de stage als tiende. De overige Nederlanders stonden net buiten de top tien. De Baar, die tijdens de zevende stage grote problemen had, eindigde als twaalfde. William van Groningen stond daar twee plaatsen achter, William de Groot eindigde als vijftiende. Mitchel van den Brink, de achttienjarige debutant, rijdt de gehele Dakar al erg constant en eindigde zonder grote problemen op de 21ste plaats.