Dakar update etappe 3: crash Nederlandse troef Ten Brinke

(c) Coronel

De derde dag van de Dakar rally was een pittige etappe rondom Wadi Ad-Dawasir, waarin de deelnemers zowel de zandduinen als rotsachtig terrein moesten trotseren. Het bleek ook bijltjesdag voor de Nederlandse deelnemers: Bernhard ten Brinke crashte zwaar met zijn Toyota, bij de trucks moesten Maurits van den Heuvel en Richard de Groot de strijd staken.

Motoren

De leider in het algemeen klassement na de tweede dag, Joan Barreda, kende een slechte dag. De Spanjaard eindigde op de 32e plaats en verloor veel tijd. Ook de nummer twee in het klassement, Ricky Brabec, moest ruim 21 minuten prijsgeven op dagwinnaar Toby Price. De Australiër pakte alweer zijn tweede etappezege en springt naar de vierde plaats in het algemeen klassement. Skyler Howes neemt dankzij een sterke derde etappe de leiding over. De Amerikaan heeft 33 seconden voorsprong op naaste belager Kevin Benavides.

Bij de Nederlanders kende Paul Spierings een prima dag in de Saudische woestijn. Hij eindigde op 26 minuten achterstand van Price op de 34e plaats. “Het ging vandaag zoals het hoort te gaan”, aldus Spierings. “Bij kilometer 70 hadden we wat duinen en sprong ik in een duinpannetje. Net zoals je op de stoeprand springt, maar dan twee, drie meter hoog. Dus alles was afgebroken en krom, maar het is wel blijven hangen.” Desondanks kijkt Spierings terug op een ‘mooie, fijne dag’.

Olaf Harmsen werd 84e op 2 uur en 45 minuten en kwam netjes op tijd binnen. “Het was best een pittige dag. Ze hadden nul procent stenen beloofd, maar er zaten toch een paar pittige bijna trial secties in. Ik heb gewoon rustig aan gedaan en vooral in de duinen lekker gereden.”

Auto’s

Bij de auto’s ging de dagzege, net zoals tijdens de proloog en de tweede etappe, naar Nasser Al-Attiyah. De Toyota-coureur hield aan het eind van de rit twee minuten voorsprong over op merkgenoot Henk Lategan. Drievoudig Dakar-winnaar Carlos Sainz had problemen bij het navigeren tijdens de etappe en verloor maar liefst 30 minuten. Klassementsleider Stephane Peterhansel had al vroeg in de proef een lekke band, maar wist het tijdverlies te beperken tot slechts vier minuten. De Fransman behoudt daardoor de leiding in het algemeen klassement. Beste Nederlander was Erik van loon op de veertiende plaats.

Grote problemen waren er echter voor de Nederlandse troef Bernhard ten Brinke. De Toyota-coureur leek lange tijd op weg naar een plek in de top drie, maar op 40 kilometer van de finish sloeg de auto van Ten Brinke met hoge snelheid vier keer over de kop. De Nederlander en zijn navigator komen er zelf zonder kleerscheuren vanaf, maar zien hun kans op een goede eindklassering in rook opgaan.

Tim en Tom Coronel eindigden de dag op de 33e plaats. Ze blikken tevreden terug op een ‘topdag’. “Dit zijn de dingen waarvoor we gekomen zijn”, zegt Tom Coronel. “Deze dag was serieus heftig. Er zaten hele snelle en hele gemene stukken in. Ik merk dat Tim de auto steeds meer op z’n donder durft te geven en wat meer pace zoekt.” Broer Tim vult aan dat het een gevaarlijke dag was. “De duinen waren flinke jongens. We hebben twee keer een waarschuwing gehad toen de auto op de neus belandde. Dus daarna besloot ik om ze dan maar schuin te pakken, zodat je wat meer overzicht hebt.”

Trucks

De Kamaz-coureurs waren ook tijdens de derde etappe weer razendsnel, maar moesten de dagzege laten aan Sjarjei Vjazovitsj. De Wit-Rus pakte de etappewinst met slechts 17 seconden voorsprong op Sotnikov. De Rus staat nog wel altijd comfortabel aan de leiding in het algemeen klassement. Martin van den Brink was de beste Nederlander op de elfde plaats. Pascal de Baar finishte in zijn Renault truck op de twaalfde plaats.

Maurik van den Heuvel vond zijn Waterloo in duinen. De Brabander sprong over een duin, werd 20 meter gelanceerd en belandde met zijn Scania ondersteboven. De coureur en zijn bijrijders zijn ongedeerd gebleven, maar moeten de strijd wel staken. Ook voor Richard de Groot betekende de derde etappe het eindpunt van zijn Dakar rally. De fire truck crashte hard en bleek onherstelbaar beschadigd. De coureur en zijn bijrijder zijn ter controle naar het ziekenhuis overgebracht.