F1 aan Tafel: “Miljoentje verdienen op de Sim”

Deze week in ‘F1 aan Tafel’, de podcast van Grand Prix Radio, zijn simracers Floris Wijers en Rudy van Buren te gast. Zij praten ons bij over deze nieuwe vorm van autosport en bespreken het laatste F1 nieuws met vaste gast Frans Verschuur en presentator Jeroen Mul.

Vanuit de Grand Prix Radio Headquarters in Amsterdam met als gasten:
– Floris Wijers; Esports coureur Haas F1 Team
– Rudy van Buren; Worlds Fastest Gamer en coureur Porsche Carrera
– Frans Verschuur; teambaas, coureur, winnaar Le Mans met Jos Verstappen en vaste waarde in F1 aan Tafel.
– Presentatie: Jeroen Mul

Esports en simracen zijn de laatste jaren steeds meer in opkomst. Nederlander Jarno Opmeer werd afgelopen seizoen kampioen in de Formula One Esports Series. Eén van zijn tegenstanders is Floris Wijers, die voor het team van Haas rijdt. Hij legt in de podcast uit hoe deze nieuwe raceklasse van de Formule 1 in zijn werk gaat. Opvallend is zijn uitleg over het verschil tussen de aanpak van de verschillende Esports teams, ondanks het feit dat alle auto’s in de game even snel zijn. Daarnaast geeft hij inzicht in de prijzenpot van de klasse, die ieder jaar weer groter wordt.

Vervolgens bespreken de mannen de stap van het simracen naar het echte werk. Rudy van Buren is een rijder die in zijn jeugd al een tijdje gekart heeft. Hij geeft aan dat dit een ontzettend belangrijk onderdeel is voor de ontwikkeling van een coureur. Hij werkt namelijk af en toe met simracers die voor het eerst in een auto stappen.

‘Ze lopen tegen dingen aan die ze nog helemaal niet kenden. De meesten zijn bang, en als ze niet bang zijn dan zijn ze supersnel maar staan ze binnen een paar ronden in de grindbak. Zij zijn gewend om op escape te drukken en het vervolgens opnieuw te proberen. Het verschil tussen simracen en in het echt racen is het verschil tussen oefening en gevoel.’

Frans vraagt Rudy of het simracen de kartsport zou kunnen vervangen, omdat het zoveel goedkoper is. Rudy denkt wel dat je later zou kunnen instappen wanneer je eerst een aantal jaar op de sim zit, maar hij ziet het simracen meer als ondersteuning voor de kartsport dan als vervanger.

Naast het gesprek over het simracen en de Esports bespreken de mannen natuurlijk ook nog het actuele Formule 1 nieuws. Zo discussiëren de tafelgasten over het contract van Hamilton dat maar uitblijft en de Grand Prix van Melbourne die waarschijnlijk niet doorgaat. Ook de ‘winterpraat’ zoals Frans het noemt komt aan bod. Daarmee bedoelt hij de suggesties die de teams gedurende de winter maken over de stappen die ze in het komende seizoen gaan zetten. Deze week was het Ferrari dat beweerde dat het in Melbourne dertig paardenkrachten extra zal hebben.

De teams waarvan de mannen verwachten dat ze het goed gaan doen in 2021 worden kort besproken. Floris laat hier vallen dat hij hoopt dat Vettel zijn nieuwe teamgenoot Stroll volledig aan gort rijdt, waarop Rudy geestig antwoord dat ‘hij een pannenkoek is maar geen jopie.’

Tenslotte wordt de winnaar van Jack Plooij’s nieuwe boek bekendgemaakt. Vorige week stelde Jack Plooij de vraag: ‘Wie is er aan de dood ontsnapt in de Formule 1 in 2020?’ Degene die het juiste antwoord verstuurde wordt in de podcast van deze week bekendgemaakt. De winnaar ontvangt het nieuwe boek ‘In de pits gebeurt altijd iets’.

Alle gesprekken helemaal horen? De podcast is te beluisteren op Spotify, Apple Podcast, Google Podcast en TuneIn.

Productie: Mario de Pizzaman

Redactie: Wout Hengevelt

Montage: Marnix Westhuis

F1 aan Tafel: Mattie Valk, Jeroen van Inkel, Olav Mol, Jack Plooij en Jeroen Mul
F1 aan Tafel: Mattie Valk, Jeroen van Inkel, Olav Mol, Jack Plooij en Jeroen Mul

Disclaimer: Alle gebruik van hetgeen in deze podcast ‘F1 aan Tafel’ wordt opgemerkt is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Grand Prix Radio en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link.