Hamilton bekroond tot Brits sportman van het jaar

Een foto van Lewis Hamilton genomen in Istanboel 2020 na het binnenslepen van zijn zevende titel
(c) Mercedes AMG Petronas F1 / LAT Images

Naast de kampioenstitel van 2020 en de constructeurstitel die hij met Mercedes behaalde, mocht Lewis Hamilton nog een titel mee naar huis nemen. In Groot-Brittannië werd de Brit namelijk uitgeroepen tot sportpersoonlijkheid van het jaar. 

Het is de tweede keer dat Hamilton met de titel sportpersoonlijkheid van het jaar naar huis gaat. Ook in 2014 werd hij door het publiek benoemd tot sportpersoonlijkheid van het jaar. Zijn buitengewone raceprestaties in combinatie met zijn inzet voor sociale kwesties als de strijd tegen racisme en de strijd voor meer inclusiviteit in de racewereld maakten hem de gedoodverfde winnaar van de titel.

De vijf andere genomineerden waar Hamilton het tegenop nam waren: bokser Tyson Fury, jockey Hollie Doyle, snookerspeler Ronnie O’Sullivan, voetballer Jordan Henderson en cricketer Stuart Broad.

Nadat Hamilton tot winnaar was uitgeroepen, gaf hij door middel van een videoboodschap nog een korte speech. “Ik had dit echt niet verwacht. De kanshebbers zijn allemaal zo goed”, begon Hamilton. “Ik wil echt even zeggen dat ik enorm trots ben op wat alle genomineerden dit jaar bereikt hebben. We zijn allemaal winnaars.”

De Brit greep het bijzondere moment tevens aan om iedereen een hart onder de riem te steken. “Ik wil iedereen een goede kerst wensen. Ik weet dat het een raar jaar is geweest voor ons allemaal, maar voor al het zorgpersoneel aan de frontlinies en alle kinderen wereldwijd; probeer alsjeblieft positief te blijven in deze moeilijke tijd. Ik stuur jullie positieve energie toe. Nogmaals bedankt, uit de grond van mijn hart.”