Verstappen sluit seizoen af met dominante zege in Abu Dhabi

SI202012130276_news

Max Verstappen heeft het Formule 1-seizoen in stijl afgesloten. De Red Bull-coureur schreef de Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam door de race van start tot finish te leiden. Valtteri Bottas eindigde als tweede, voor zijn teamgenoot Lewis Hamilton.

Verstappen startte voor de eerste maal dit seizoen vanaf pole position. De Nederlander maakte een uitstekende start en kwam zonder problemen de eerste ronde door. De rest van het veld legde de eerste kilometers op het Yas Marina Circuit ook schadevrij af. In de top acht vonden er zelfs geen positiewisselingen plaats.

In de openingsfase van de race trok Verstappen direct een gaatje richting Bottas en Hamilton. Zijn teamgenoot Albon leek even vast te komen zitten achter Norris, maar de Thai kon gebruikmakend van de DRS de McLaren passeren in de zesde ronde.

Terwijl het langzaam donker werd in de Verenigde Arabische Emiraten, eindigde het seizoen voor kersverse racewinnaar Sergio Perez in de tiende ronde in mineur. De Mexicaan moest met technische problemen zijn Racing Point-bolide aan de kant parkeren. De virtual safety car periode werd vervolgens door bijna alle coureurs gebruikt om naar een nieuw setje banden te wisselen. Omdat de auto van Perez met een kraan van de baan moest worden getakeld moest uiteindelijk zelfs de safety car eraan te pas komen. Daardoor zag Max Verstappen zijn comfortabele voorsprong in rook opgaan.

In de veertiende ronde werd het veld weer losgelaten. Verstappen kende een prima herstart en bouwde daarna richting het halverwege punt van de race zijn voorsprong gestaag uit richting de zes seconde. In het vervolg van de race was bandenmanagement het sleutelwoord. De coureurs moesten immers vanwege hun vroege eerste stop proberen de banden tot het eind van de race in goede conditie te houden. Ook dat bleek voor Verstappen geen enkel probleem, want de Nederlander zette de beide Mercedessen op steeds grotere achterstand.

De wedstrijd kabbelde daarmee richting het eind. Albon leek vanaf de vierde plaats nog even aan te gaan dringen bij Hamilton voor de laatste podiumplaats, maar de wereldkampioen hield de Thai in de slotfase achter zich.

Verstappen kwam met meer dan tien seconde voorsprong op Bottas als eerste finish. De Red Bull-coureur leidde de wedstrijd van start tot finish en boekte zijn tweede overwinning van het seizoen. Bottas verzekerde zich dankzij zijn tweede plaats van de P2 in het kampioenschap. Hamilton finishde de race als derde.

De strijd om de derde plaats in het constructeurskampioenschap werd beslecht in het voordeel van McLaren. Norris en Sainz eindigden op een keurige vijfde en zesde plaats. Het team uit Woking passeerde daardoor op de valreep Racing Point en kroonde zich als 'best of the rest'.

EpIF0-9WMAEKhRY-700x394
(c) Formula 1

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden