Ho-Pin Tung: Max kan voor sterk slot zorgen in Abu Dhabi

HoPinTung

Dit weekend wordt de laatste Grand Prix van het seizoen verreden op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Ho-Pin Tung kijkt voor Grand Prix Radio vooruit op het laatste Formule 1-weekend van 2020.

"De Formule 1 blijft in het Midden-Oosten met de bijbehorende warme weersomstandigheden", begint Ho-Pin Tung. "Wederom wordt de race onder kunstlicht verreden. Het valt te bezien of we net zo'n spectaculaire race zullen krijgen als in Bahrein. De teams kennen het circuit natuurlijk goed, en de baan is niet gewijzigd sinds de eerste Formule 1-race er in 2009 werd verreden. Er zijn dus eigenlijk geen verrassingen."

Hoewel Het Yas Marina Circuit een van de modernere circuits op de kalender is, vindt Tung het toch een van de mooiste circuits in de wereld. "Het Yas Marina Circuit is een van de mooiste circuits in de wereld, in die zin dat kosten noch moeite zijn gespaard om de prachtige faciliteiten te realiseren. Waaronder ook die unieke uitgang van de pitstraat door de tunnel onder de baan door. Voor rijders is de baan niet per se heel uitdagend. Het enige echte hoogteverschil vinden we bijvoorbeeld in de eerste sector. Afgezien daarvan bestaat het circuit voornamelijk uit langzame bochten", legt Tung de plus- en minpunten van het circuit uit.

De Formule 1 blijft in het Midden-Oosten, maar dat betekent niet dat de baanomstandigheden hetzelfde zullen zijn als tijdens de races in Bahrein. "Een groot verschil met Bahrein is het asfalt. Dit is in Abu Dhabi mooi glad en zorgt voor weinig bandenslijtage. Pirelli heeft daarom net als vorig jaar gekozen om de zachtste banden mee te nemen. Ik verwacht daar ook dit jaar geen grote slijtageproblemen mee. Inhalen kan goed met DRS in bocht 8 aan het einde van het lange rechte stuk. Je ziet soms ook wel om er daar achter te blijven omdat vrijwel direct daarna nog een recht stuk met DRS volgt, en dus ook een nieuwe kans om in te halen of terug ingehaald te worden", vertelt de analist.

Ondanks het ijzersterke seizoen van Mercedes, en de statistieken van voorgaande Grands Prix van Abu Dhabi denkt Tung dat Max Verstappen voor een verrassing kan zorgen. "Als we naar de statistieken kijken is het historisch gezien echt een Mercedes circuit. Toch verwacht ik dat Max Verstappen met Red Bull voor een sterk slotakkoord van het seizoen kan zorgen. Vooral ook omdat hij in Bahrein veel competitiever was dan verwacht." Naast de strijd aan de kop van het veld, verwacht Tung ook strijd in de subtop. "De strijd om plaats drie in het constructeurskampioenschap is nog niet beslist, maar Racing Point heeft in Bahrein zeer goede zaken gedaan. Ik verwacht deze week echter dat zowel McLaren als Renault een iets sterkere auto hebben. Hopelijk zien we daar nog wat mooie gevechten om plaats drie in het kampioenschap", aldus Tung.

De hele preview van Ho-Pin Tung is te beluisteren op Grand Prix Radio.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden