Ho-Pin Tung: 'Een spannende kwalificatie GP Sakhir'

HoPinTung

Dit weekend staat de tweede race in Bahrein op het programma. Ho-Pin Tung kijkt voor Grand Prix Radio vooruit op de Grand Prix van Sakhir en blikt terug op de race van afgelopen weekend.

"Voor ik vooruit kijk, kijk ik toch nog even terug op afgelopen weekend ook al is daar al veel over gezegd. Het feit dat Grosjean levend kon uitstappen is een waar testament voor alle veiligheidsontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar in de Formule 1 en de autosport in zijn algemeenheid. De crash zal zorgvuldig geanalyseerd worden, en de discussie zal ongetwijfeld door gaan. Gelukkig maar, want ook rondom het ongeval waren nog steeds genoeg punten van verbetering", blikt Tung terug op de crash tijdens de Grand Prix van Bahrein. "De race zelf werd gekenmerkt door bandenslijtage vanwege het grove asfalt, de temperaturen en de lay-out van de baan. Red Bull moest met minder achtervleugel rijden om toch enige weerstand te kunnen bieden aan de sterkere Mercedesmotor op de vele rechte stukken. Dat resulteerde natuurlijk in meer bandenslijtage, dus Mercedes had daardoor met Hamilton duidelijk de overhand."

Het grootste nieuws dit weekend is volgens Tung dat Hamilton door een coronabesmetting niet deelneemt aan het Grand Prix-weekend. "Dat biedt een fantastische kans voor George Russell (de vervanger van Hamilton red.) die al jaren lang Mercedesjunior is, en nu eindelijk kan laten zien dat hij in een betere auto dan de Williams thuis hoort. Het zal echter geen inkoppertje voor hem worden. Dit weekend wordt er namelijk gereden op de zogenoemde 'Outer track' van het circuit. De verwachte rondetijd is onder de zestig seconden. De Mercedesdominantie zal waarschijnlijk niet zo vanzelfsprekend zijn als normaal", verwacht de analist.

"Het circuit is nog sneller dan de traditionele versie, maar het zal toch lastig worden om de juiste hoeveelheid achtervleugel en neerwaartse druk te kiezen. De baan is en blijft zwaar voor bandenslijtage. De klassieke versie van het circuit is zwaar op de remmen, maar dat zal dit weekend nog zwaarder zijn. De afstelling van de auto wordt dus een compromis. Voor de teams zijn er nog behoorlijk wat vraagtekens omdat er weinig informatie is. Tijdens de eerste vrije training zal daarom meer gereden worden dan normaal."

De lay-out die dit weekend wordt gebruikt, zal volgens Tung voor een spannende kwalificatie zorgen. "Ik verwacht een erg interessante kwalificatie. Iedereen zal gaan zoeken naar de slipstream van iemand anders, en het is een vrij korte baan. Een vrije ronde zonder enige hindering van andere auto's wordt dus een uitdaging. Het veld zal ontzettend dicht bij elkaar zitten qua tijdsverschillen. Ik verwacht dat het hele veld tijdens de kwalificatie binnen een seconden van elkaar zal zitten op dezelfde band. Het wordt essentieel om een foutloze ronde te rijden, en ook teamwerk zal erg belangrijk zijn. "

"Al met al zijn het ingrediënten voor een spannende kwalificatie en misschien verrassende uitslagen. Hopelijk zal dit ook in de race zo zijn", besluit Tung.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden