Wolff verklaart keuze Russell: “Ervaring met 2020-banden”

(c) Mercedes

George Russell werd woensdagochtend aangekondigd als vervanger Lewis Hamilton voor de Grand van Sakhir. Volgens Mercedes teambaas Toto Wolff is de keuze op de jonge Brit gevallen, omdat hij ervaring heeft met de Pirelli banden.

Nadat dinsdagochtend het nieuws naar buiten kwam dat Lewis Hamilton positief had getest op het coronavirus, ging Mercedes koortsachtig op zoek naar een geschikte vervanger. De namen van Mercedes junior George Russell en testrijder Stoffel Vandoorne vielen daarbij veelvuldig.

Dankwoord aan Williams

Achter de schermen begon Mercedes met het losweken van Russell bij het team van Williams. De Brit maakt sinds onderdeel uit van het Mercedes-Benz junior programma, maar rijdt sinds 2019 bij het team uit Grove. De vraag was dan ook of Williams zijn coureur tijdelijk zou willen afstaan Mercedes. Die deal kwam rond en dus was de weg vrij voor Russell om bij de Silberpfeilen te gaan racen. Williams stelde test- en reservecoureur Jack Aitken aan als vervanger van Russell.

“Allereerst wil ik onze loyale partner Williams bedanken voor hun medewerking en ruimdenkendheid om het mogelijk te maken dat George voor Mercedes kan racen dit weekend”, vertelt Mercedes teambaas Toto Wolff. “De gesprekken met Williams waren positief en pragmatisch en dat waren de belangrijkste factoren om tot een overeenkomst te komen.”

Ervaring met Pirelli banden

George Russell heeft de afgelopen twee seizoenen indruk gemaakt bij Williams. Vooral in de kwalificatie laat de Brit regelmatig zien uit het juiste racehout gesneden te zijn. Alhoewel de voormalig Formule 2-kampioen nog puntloos is, geven zijn resultaten voldoende aanleiding om hem voor de Grand Prix van Sakhir te promoveren naar Mercedes.

“Het wordt niet eenvoudig voor George om de stap van de Williams naar de W11 te maken”, aldus Toto Wolff. “Maar hij is klaar om te racen en heeft gedetailleerde kennis over de 2020-banden en hoe deze zich gedragen onder de huidige generatie auto’s. George heeft bij Williams laten zien in vorm te zijn en hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de progressie die ze hebben gemaakt. Ik ben optimistisch dat hij goed zal presteren naast Valtteri, die tevens een belangrijke graadmeter voor hem zal zijn.”

Russell zal de eerste coureur zijn die vanuit het junior programma zijn weg naar het Mercedes team vindt. Of de Brit ook volgende week tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi achter het stuur kruipt van de Mercedes is nog onduidelijk. Een en ander zal afhangen of Hamilton in aanloop naar de laatste race van het seizoen een negatieve coronatest kan overleggen.