Hamilton pakt wereldtitel in stijl met overwinning in Turkije

(c) Racing Point

Lewis Hamilton heeft in een natte en enerverende race de Grand Prix van Turkije op zijn naam geschreven. De Brit veroverde daarmee in stijl zijn zevende wereldtitel. Sergio Perez finishte als tweede, Sebastian Vettel verover in de laatste ronde de derde plaats. Max Verstappen kende een moeizame race en kwam als zesde over de streep.

Een flinke regenbui een uur voor de start zorgde ervoor dat wederom de regenbanden eraan te pas moesten komen. Dat de omstandigheden verraderlijk waren bleek nog voordat de wedstrijd op gang was gebracht, want onderweg naar de grid crashten Giovinazzi en Russell. De Italiaan werd uit de grindbak getakeld en vond alsnog zijn weg naar de grid. Beide Williams-coureurs besloten uit strategische overwegingen uit de pitstraat te vertrekken, zodat zij op de intermediates de race konden aanvangen.

De race werd ‘gewoon’ vanaf de grid gestart, met alle andere coureurs op de regenband. Verstappen kwam heel slecht van zijn plek en verloor kostbare posities. Ocon werd in de eerste bocht aangetikt door zijn teamgenoot Ricciardo, terwijl Bottas spinde bij het ontwijken van de Fransman. De Racing Point bolide’s voerden na de eerste ronde het veld aan, Vettel sloot aan als derde.

Stroll en Perez, met vrij zicht, bouwden snel hun voorsprong uit naar meer dan 10 seconden op hun achtervolgers. Verstappen zat klem achter de Ferrari van Vettel, terwijl de baan langzaam wat droger werd en de eerste coureurs de wissel naar de intermediates maakten. Raceleider Stroll maakte in de tiende ronde zijn pitstop om zijn regenbanden in te ruilen. Zijn teamgenoot Perez volgde een ronde later. Verstappen werd, gedwongen door de snel kelderende rondetijden, te anticiperen en ook voor de intermediates te kiezen. De Nederlander kwam pal voor de deur van Vettel en Hamilton de pitstraat uit en schoof door naar de derde plek.

In zijn jacht op Perez zat Verstappen te dicht op de achterkant van de Mexicaan, kwam op het verf naast de baan en spinde. De Red Bull-coureur zag Albon, Vettel en Hamilton passeren en dook direct de pits in om nieuwe banden te halen. Perez kreeg niet veel later een andere Red Bull achter zich aan, want Albon had het gat gedicht richting de Mexicaan heel snel gedicht. De Thai had echter veel van zijn banden gevergd en kreeg Vettel en Hamilton weer in zijn versnellingsbak. Albon zag zijn virtuele podium in rook opgaan toen hij in de 35e ronde van de race spinde en naar binnen moest voor nieuwe banden.

Ondertussen had Perez het gat naar teamgenoot Stroll gedicht, terwijl ook Hamilton aansloot. De Canadees besloot dan ook een nieuwe set inters te halen. Hij kwam door zijn stop wel achter Verstappen terecht. De daardoor tot raceleider gepromoveerde Perez kon Hamilton echter niet achter zich houden. De Brit nam daardoor de leiding van de wedstrijd over.

Lance Stroll kende op zijn nieuwe banden grote problemen, verloor veel terrein en zag een overwinning in rook opgaan. Hamilton was vooraan het veld ontketend en zette grote stappen richting de overwinning en de wereldtitel. In de 46e ronde zette hij zelfs zijn teamgenoot en naaste belager Bottas op een ronde.

Verstappen maakte richting het eind van de race nog een pitstop om zijn versleten intermediates in te ruilen voor een vers setje. De Nederlander zakte daardoor terug naar de zevende plek. Charles Leclerc schoof daardoor op naar de derde plaats en maakte zelfs nog jacht op Perez. De Monegask vergaloppeerde zich echter in de laatste ronde bij een ultieme inhaalpoging op de Racing Point-coureur. Vettel schoof daardoor nog op naar P3.

Hamilton pakte met meer dan 30 seconde voorsprong de overwinning. De Brit wint daardoor in stijl zijn zevende wereldkampioenschap. Perez finishte als tweede, Vettel derde. Verstappen wist in de slotfase van de race nog af te rekenen met Albon en eindigde als zesde. Pole sitter Stroll eindigde als negende.

(c) Formula 1