Bottas pakt pole op Imola, Verstappen derde

(c) Mercedes

Valtteri Bottas was op Imola net sneller dan Lewis Hamilton tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Emilia Romagna. Max Verstappen had problemen in Q2, maar wist de derde startplek te bemachtigen.

Q1

In aanloop naar de kwalificatie werd naar buiten gebracht dat de track limits in een aantal bochten zijn aangepast. Kevin Magnussen was de eerste coureur die in Q1 gebruik maakte van de verruimde track limits. In het begin van de eerste kwalificatiesessie was het Charles Leclerc in zijn Ferrari die verraste met de snelste tijd. Kort daarna gingen Max Verstappen en de Mercedes-coureurs sneller dan Leclerc, maar de Monegask zat nog dicht bij Verstappen. De tijd van Valtteri Bottas werd vervolgens afgenomen vanwege track limits in bocht 9. Alexander Albon ging in zijn Red Bull ook over de track limits in bocht 9. Met nog 5 minuten op de klok bevonden Bottas, Albon, Kimi Raïkkönen, Magnussen en Nicolas Latifi zich in de gevarenzone. Bottas en Albon reden nog wel tijden waarmee zij zeker waren van een plek in de tweede kwalificatiesessie. George Russell wist zich ook knap te plaatsen voor Q2. Romain Grosjean, Magnussen, Räikkönen, Latifi en Antonio Giovinazzi waren niet snel genoeg en vielen af na de eerste kwalificatiesessie.

Q2

De vraag voor Q2 was of er coureurs zouden zijn die andere banden dan de softs zouden gebruiken. De Mercedessen, Red Bulls en Ferrari’s kwamen naar buiten op de mediumband. Bottas en Hamilton waren meteen de snelsten, terwijl Verstappen op de radio meldde dat hij vermogen mistte. De Nederlander kwam daarom binnen en zette geen tijd op de medium. Albon, die na zijn eerste ronde op de mediumband nog niet veilig was, spinde in zijn tweede ronde. De Thai kon wel zonder schade doorrijden. Sebastian Vettel had ook nog geen tijd gezet die snel genoeg was om door te kunnen naar Q3. Ondertussen was het druk in de garage van Red Bull, waar de monteurs met man en macht probeerden om de auto van Verstappen weer aan de praat te krijgen. Met nog een paar minuten op de klok reed de Nederlander op de mediumband naar buiten. Dankzij de werkzaamheden had Verstappen één kans om zich naar Q3 te rijden, die hij verzilverde. Albon wist zich op de zachte band ook te kwalificeren. Sergio Pérez, Eseteban Ocon, Russell, Vettel en Lance Stroll wisten de laatste kwalificatiesessie niet te halen.

Q3

Carlos Sainz was de eerste coureur die een tijd neerzette in de beslissende kwalificatiesessie. De tijd van de Spanjaard bleef echter niet lang staan. Hamilton, die in de laatste bocht een beetje in het grind reed, nam de eerste plek over met een 1:13.781. Bottas zat vlak achter zijn teamgenoot, terwijl Verstappen ruim achter de Mercedes-coureurs op de derde plek terecht kwam. De eerste ronde van Albon werd afgenomen vanwege track limits. Albon zette vervolgens zijn tweede snelle ronde neer, die op dat moment goed was voor de vijfde plek. De Thai kwam uiteindelijke op de zesde plek terecht. Hamilton verbeterde zijn tijd, maar Bottas was nog sneller en nam de pole positie over. Verstappen was een halve seconde langzamer en eindigde als derde. Pierre Gasly werd knap vierde en evenaarde zijn beste kwalificatieresultaat.