Geen ‘reversed grid’ volgend jaar in de Formule 1

(c) Formula1.com

Het idee om met een ‘reversed grid’ volgend jaar te gaan rijden, is definitief van tafel geveegd, meldt The Race. Er wordt echter verwacht dat er voor het seizoen 2022 een nieuwe poging wordt gewaagd, om dit format er doorheen te krijgen.

Afgelopen maandag was een belangrijke dag omdat de Formule 1 bijeenkwam om over een aantal onderwerpen te gaan praten en te stemmen. Onder meer werd er gestemd om het ‘reversed grid-format’ in te voeren voor volgend jaar. Er is geen unanimiteit meer nodig om een voorstel er doorheen te krijgen. 28 van de 30 stemmen zijn voldoende om zo een super meerderheid te krijgen.

Van de door Mercedes aangedreven teams werd echter verwacht dat ze niet mee zouden stemmen, omdat Mercedes er sterk op tegen is het format in te voeren. Maar wat blijkt; er is niet gestemd over het format.

Teams die het plan steunen, ondersteunen wellicht de implementatie daarna niet meer van het format, omdat in 2022 het grote nieuwe technische reglement van kracht gaat om de rangorde van de grid door elkaar te schudden. Daarnaast is er vanaf volgend jaar een budgetplafond van 145 miljoen dollar, dat ook bedoeld is om het veld dichter bij elkaar te brengen.

Het is niet uitgesloten dat het voorstel van het format in 2022 alsnog plaats gaat vinden.

Ook kwam de toekomst van de Formule 1-motor ter sprake. Red Bull wil de Honda-motor overnemen en daarnaast dat de ontwikkeling van de motor stopgezet gaat worden. Mercedes is het daar mee eens, Renault twijfelt en Ferrari is erop tegen. De teams werden het daarom ook niet eens over het voorstel uit het Red Bull-kamp.

Daarnaast hebben de teams ook een eerste versie gezien van de Formule 1-kalender van volgend jaar.