Hamilton wint in Portugal, Verstappen op P3

Lewis Hamilton heeft in Portugal zijn greep op het kampioenschap nogmaals verstevigd. De Brit kwam als eerste over de finish, voor Bottas en Verstappen. Hij heeft nu officieel het record voor de meeste overwinningen ooit in handen.

Voor het eerst sinds 1996 werd er weer eens een Formule 1 race in Portugal verreden. Was het destijds nog in Estoril, nu was het decor het circuit van Portimão. Lewis Hamilton begon vanaf pole position; teamgenoot Bottas en Max Verstappen stonden op plekken twee en drie. Hamilton, Bottas en Leclerc waren de enige uit de top 10 die op de mediums vertrokken, de rest van de top 10 begon op softs.

Lewis Hamilton kwam in eerste instantie feilloos van zijn plaats, maar verloor twee plekken aan Bottas en Sainz. Verstappen was in gevecht met Bottas, waarna de Nederlander in contact kwam met Sergio Perez die in de rondte ging. Grip was ver te zoeken in de eerste ronde en haast iedereen ging wel een keer wijd. Carlos Sainz toonde al snel furore door Bottas te verschalken voor de leiding. Verstappen lag na zijn rommelstart op de vijfde plek. Verrassing van de start was Kimi Räikkönen die zichzelf op de zesde plek vestigde. Regen was voorspeld voor na de race, maar de eerste druppeltjes leken al snel hier en daar te vallen.

https://twitter.com/McLarenF1/status/1320353450769731584

Carlos′ leiding duurde zes ronden; Bottas ging met een relatief eenvoudige inhaalactie terug naar de koppositie. Niet veel later volgde Hamilton hem in de voetsporen, alvorens ook Max zijn move maakte in ronde 7. Leclerc was ook aan een opmars bezig voor Ferrari, na 12 ronden had de Monegask de beide McLarens te pakken. Vooraan leek Mercedes geen enkel probleem te hebben. Verstappen klaagde over zijn linkervoorband en het gat naar Hamilton bedroeg al 7 seconden.

Lance Stroll en Lando Norris leken een mooi gevecht aan te gaan, maar in bocht 1 kwamen de twee in aanraking. De fout leek aan de kant van Stroll te zijn omdat Norris nog aan de binnenkant zat en niet kon verdwijnen. Aan de kop van het veld zat Hamilton nu vlak achter teamgenoot Bottas. In ronde 20 was het weer de Brit die de race aanvoerde.

https://twitter.com/F1/status/1320360588275519488

Verstappen kwam in ronde 24 naar binnen voor een pitstop, waarmee hij naar de mediums switchte. De stewards besloten na het incident bekeken te hebben een straf van 5 seconden toe te kennen aan Lance Stroll. De Canadees kreeg er later nog een voor het overschrijden van track limits. Lewis Hamilton leek in een goed ritme te zitten; op oude mediums zette hij de snelste ronde van de race neer. Bottas was nergens meer te vinden op 8 seconden achterstand. Rond ronde 41 kwamen beide Mercedessen dan eindelijk binnen voor hun pitstops. Vooraan voelde Hamilton zich als een vis in het water, met opnieuw een aantal snelste rondes.

In ronde 54 was het einde oefening voor Lance Stroll, zijn wagen had te veel schade. Vettel reed tegen het einde van de race nog naar de Renaults toe, maar kwam er niet voorbij. Pierre Gasly sloot een sterke race af op plaats vijf, voor Sergio Perez die ook een mooie inhaalrace achter de kiezen had. De 92e overwinning voor Lewis Hamilton zet hem nu aan top van de lijst met meeste overwinningen aller tijden.

De volledige uitslag van de race zie je hieronder:

https://twitter.com/F1/status/1320376928000421889