Hamilton verovert pole position in Portugal, Verstappen P3

(c) Mercedes

Lewis Hamilton start de Grand Prix van Portugal van pole position. De Brit hield in een spannende kwalificatiesessie Valtteri Bottas en Max Verstappen achter zich. 

De start van de kwalificatie werd met een half uur uitgesteld in verband met een losgekomen gootrooster in bocht 14. Het rooster werd aan het eind van de derde vrije training losgereden door Sebastian Vettel, maar de marshalls bleken langere tijd nodig te hebben om de baan te repareren.

Q1

Een half uurtje later dan gepland dook het veld voor de eerste run de baan op. Pérez zette als eerst een snelle tijd op de klokken, gevolgd door zowel Verstappen als Leclerc. Bottas scherpte de tijd van de Mexicaan met meer dan vijf tienden verder aan, waarna Verstappen en vervolgens Hamilton er nog een schepje bovenop deden. De tijd van Hamilton bleef staan, omdat de topteams het asfalt niet meer opzochten in het vervolg van Q1.

De strijd om eliminatie in Q1 te voorkomen ging zoals wel vaker tussen Williams, Alfa Romeo en Haas. Räikkönen wist zich in eerste instantie in veiligheid te rijden, maar in een ultieme poging veroverde Russell de vijftiende plaats. De Fin werd daardoor samen met zijn teamgenoot Giovinazzi, de beide Haas-coureurs en Latifi uitgeschakeld in het eerste deel van de kwalificatie.

Q2

Het tactische steekspel voor de race begon al in Q2, doordat Mercedes en Ferrari kozen voor de medium band, terwijl Red Bull de zachte band gebruikte. Bottas vatte direct de koe bij de horens door de snelste tijd neer te zetten en een flink gat te slaan richting de concurrentie op de zachte band. Hamilton sloot na een mislukte eerste run aan op P2. Verstappen klokte op zes tienden achter Bottas de derde tijd.

Tijdens de tweede runs werd er vooral gestreden om een plek in het laatste deel van de kwalificatie. Beide Ferrari’s probeerden het wederom op de medium band. Charles Leclerc wist zich knap in de top 10 te nestelen. Teamgenoot Vettel eindigde slechts als 15e, achter de Williams van Russell. Daniel Ricciardo zag zijn poging om zijn tijd te verbeteren in de grindbak eindigen. De Australiër kon zijn weg echter vervolgen en drong toch door naar Q3, omdat niemand meer aan zijn tijd kwam. Zijn teamgenoot Ocon haalde het niet, net als Stroll en Kvyat.

Q3

Met Mercedes als favoriet voor de pole position, begonnen de tien overgebleven coureurs aan het laatste deel van de kwalificatie. Bottas, snelste in alle vrije trainingen, nam de snelheid ook mee in zijn eerste run en klokte de eerste tijd. Hamilton kwam slechts 47 duizendsten tekort op zijn teamgenoot. Verstappen zette de Mercedessen onder druk door op iets meer dan een tiende aan te sluiten.

Albon was ondertussen op de medium band onderweg en reed een aantal vliegende ronden waarin hij zijn tijd scherper zette. Het signaal voor zowel Hamilton als Bottas om ook op de gele band hun laatste run in te zetten. Die keuze leek juist: eerst verbeterde Hamilton de tijd van Bottas, waarna de Fin weer onder de tijd van zijn teamgenoot dook. Verstappen leek even de Mercedessen te gaan splitten, maar in de dying seconds van de kwalificatie pakte Hamilton in zijn tweede snelle ronde op de medium band alsnog de pole position. Daniel Ricciardo kwam na zijn schuiver in Q2 niet meer in actie.

(c) F1