Grand Prix van Portugal VT1: Bottas snelste, Verstappen 3de

DSC07057

In het zonnige Portugal werd op vrijdagochtend de eerste vrije training verreden. Nog niet eerder werd een Portugese Grand Prix georganiseerd op het circuit van Portimao, wat er dan ook voor zorgde dat de meeste coureurs de baan nog niet kenden. Aan het eind van de eerste vrije training had Bottas de snelste tijd achter zijn naam laten noteren. Hamilton en Verstappen hadden de tweede en derde tijd neergezet.

De gesprekken gaan op vrijdag vooral over het vertrek van zowel Kevin Magnussen als Romain Grosjean bij het team van Haas. De Amerikaanse renstal zal in 2021 met een compleet nieuwe line-up aan de start verschijnen. Als we de geruchten mogen geloven is Haas vooral op zoek naar rijders die zelf ook een aardig zakcentje meenemen. Zo zouden Sergio Pérez en Nikita Mazepin kans maken op een stoeltje bij het team.

Glijpartijen en weinig grip

Gedurende de eerste vrije training waren er met regelmaat glijdende bolides te zien. Zo riep Carlos Sainz na zijn eerste rondje al dat er zo weinig grip op de baan is dat het op Tokio drift lijkt. De Spanjaard is ondanks dat wel de eerste die een tijd laat noteren. Bijzonder leuk om te zien, is dat Nico Hülkenberg dit weekend aanwezig is op het circuit. De Duitser is aanwezig voor het geval er iemand bij Racing Point niet mag rijden. In dat geval stapt hij weer in als vervanger.

https://twitter.com/F1/status/1319584373411282946

Max Verstappen is de eerste spinner van deze vrije training. De Nederlander raakt de achterkant van zijn bolide kwijt en spint, maar loopt daarbij geen schade op. Over de boordradio is te horen hoe Verstappen niet happy is met de afstelling van zijn bolide. Ook daarna zijn er meerdere coureurs met glijpartijen. Onder andere Romain Grosjean, Charles Leclerc en Nicholas Latifi hebben de uitloopstroken al van dichtbij mogen bekijken.

https://twitter.com/F1/status/1319588381479796736

Met nog zo'n veertig minuten te gaan, is het Lewis Hamilton die de snelste tijd achter zijn naam heeft staan. Charles Leclerc en Valtteri Bottas hebben op dat moment de tweede en derde tijd achter hun namen staan.

Problemen bij Gasly

Daar zou het echter niet bij blijven, want alle coureurs doken met een halfuur te gaan naar buiten om nog even wat meters te maken. Te zien is hoe Verstappen nog steeds niet heel lekker gaat. Hij weet zijn tijd te verbeteren, maar komt niet verder dan de twaalfde tijd. Te zien is hoe na de hoger liggende stukken van het circuit steeds pluimpjes rook uit de achterkant van zijn bolide komen, niet heel rustgevend dus.

Bij Pierre Gasly zijn er ondertussen problemen ontstaan. Het team roept dat er problemen zijn met zijn bolide, waardoor de Fransman meteen de pits in moet. Albon lijkt ook niet helemaal tevreden te zijn met zijn bolide. "De auto voelt heel onstabiel aan", laat de Britse Thai via de boordradio weten. Op een spin van Kvyat na verliepen de laatste minuten van de eerste vrije training rustig. Na het vallen van de vlag is nog wel te zien hoe er een hoop rook uit de bolide van Ocon komt. De Fransman moet meteen de pits in.

Aan het einde van VT1 zijn het achtereenvolgend Bottas, Hamilton en Verstappen die de top 3 van snelste tijden hebben neergezet. Ook vanmiddag zal Grand Prix Radio je op de hoogte houden van het laatste nieuws omtrent de tweede vrije training!

De volledige uitslag van de eerste vrije training:

Uitslag-VT1-Gp-Portugal
(c) Twitter Formula 1

Lees ook: Tijdschema voor de Grand Prix van Portugal

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden