Op deze dag in 2009: Button wereldkampioen met Brawn GP

Geholpen door de dubbele diffuser, een geniale vondst van Ross Brawn, heeft Jenson Button in 2009 zes Grands Prix gewonnen in de eerste seizoenshelft. Maar daarna beginnen de resultaten tegen te vallen en komen Rubens Barrichello en Sebastian Vettel snel dichterbij. En dus moet het op 18 oktober in Brazilië gebeuren bij Buttons eerste kans om wereldkampioen te worden.

Na een nieuw teleurstellend seizoen waarin het fabrieksteam van Honda slechts 14 punten haalt, trekken de Japanners in 2008 de stekker uit het Formule 1-project. De toekomst van het team is onzeker, maar teambaas Ross Brawn weet dat hij met het oog op de reglementswijzigingen goud in handen heeft. De Brit heeft immers met de dubbele diffuser een geniale aerodynamische vondst gedaan en beseft dat dit dé kans is om wereldkampioen te worden. Brawn besluit het team op te kopen, er een Mercedes motor in te leggen en met Jenson Button en Rubens Barrichello aan de start van het 2009-seizoen te verschijnen. Brawn GP is geboren.

Al tijdens de wintertest in Barcelona gaan de auto’s als een speer. Die lijn wordt doorgetrokken tijdens de eerste zeven Grands Prix. Het team debuteert in Australië met een één-twee, Button wint zes races. Maar in de tweede seizoenshelft komt de klad erin bij de Brit. Red Bull, ook gebruikmakend van de dubbele diffuser, dicht het gat terwijl Buttons teamgenoot Barrichello de Grand Prix van Europa en Italië weet te winnen.

Zaak voor Button dus om zo snel mogelijk het kampioenschap binnen te halen. De eerste kans is op 18 oktober in Brazilië. Button verdedigt een voorsprong van 14 punten (in een tijd waar een overwinning 10 punten waard was) op Barrichello en 16 op Vettel. Maar waar de Braziliaan excelleert in een kletsnatte kwalificatie en pole position haalt, verzuipt Button. De Brit komt niet verder dan een teleurstellende 14e positie op de grid. Geluk bij een ongeluk: Vettel kwalificeert zich als 16e.

De eerste ronde van de race verloopt gunstig voor Button. Verschillende voor hem gestarte coureurs komen met elkaar in aanraking, waardoor de Brit kan opschuiven. Button laat daarna zien uit het juiste racehout te zijn gesneden. Via een aantal gewaagde inhaalacties schuift de Brawn GP-coureur verder op richting de punten. Zijn teamgenoot Barrichello zakt ondertussen steeds verder terug en krijgt de definitieve genadeklap als hij in aanraking komt met de McLaren van Lewis Hamilton en met een lekke band de pits moet opzoeken.

Terwijl Mark Webber zijn Red Bull als eerste over de streep stuurt, finisht Button als vijfde. Zijn grootste concurrent Barrichello eindigt als achtste en dus slaagt de Brit in zijn doel: het wereldkampioenschap binnenhalen. Queen’s We are the champions wordt luidkeels gezongen door Button in zijn uitloopronde. Het sprookje is werkelijkheid geworden.

Jenson Button over het winnen van het kampioenschap: “Ik ben mijn carrière gestart op mijn achtste en race dus nu 21 jaar. Racen is mijn leven en ik realiseer me dat je niet gewoon elk weekend je rondjes kan rijden en maar hopen dat het lukt. Je moet altijd alles geven. Dit wereldkampioen winnen geeft een ongelofelijk gevoel en is iets wat ik nooit meer ga vergeten.”

Button verdiende met zijn kampioenschap een overstap naar McLaren. De Brit won nog acht Grands Prix met het team uit Woking en eindigde in 2011 als tweede in het wereldkampioenschap. Brawn GP werd verkocht aan Mercedes.