Hamilton pakt pole position in Rusland, Verstappen P2

De kwalificatie is verreden en Lewis Hamilton mag de Grand Prix van Rusland van pole position aanvangen. Verstappen start morgen ook op de eerste startrij. Bottas kwalificeert zich als derde. Bottas en Verstappen starten morgen op de medium band.

Q1

Russell was de eerste die naar buiten ging in de kwalificatie, dit deed hij op de medium band. Hij besloot zijn ronde niet af te maken. Daardoor was Bottas de eerste die een tijd neer kon zetten. De ronde die Bottas liet noteren was ook direct de snelste ronde van de eerste runs. Hamilton maakte een foutje waardoor hij er nog een keer voor moest gaan zitten. Ocon zat na zijn eerste run in de gevarenzone, hij reed zijn ronde op de medium band.

Veel coureurs wisten hun tijd te verbeteren, Raikkonen lukte dit niet omdat hij een fout maakte in het begin van zijn ronde. Ocon verbeterde zijn ronde op de zachte band, de tijd die hij reed was goed genoeg voor P4. De afvallers in het eerste gedeelte van de kwalificatie waren: Grosjean, Giovinazzi, Magnussen, Latifi en Raikkonen.

Q2

De Mercedessen en Verstappen probeerden in het tweede gedeelte van de kwalificatie op de gele band door te gaan. Op de medium band kwam Bottas na zijn eerste run op P4, Verstappen op P7 en de tijd van Hamilton werd afgenomen. Albon kwam net te kort om in de top tien te staan. De verschillen waren erg klein, het gat van P3 naar P12 was maar drie tienden.

De zilveren pijlen besloten vroeg weer naar buiten te gaan om nog een poging te doen op de medium band. Verstappen koos ervoor om zijn tijd te verdedigen op de zachte band. Op het moment dat Hamilton bezig was met zijn laatste sector was er ineens een code rood. De Brit kon zijn ronde niet afmaken en met nog 2 minuten en 15 seconden te gaan moest iedereen weer naar binnen. De code rood kwam door een crash van Vettel. De Duitser verloor zijn auto in bocht vier en raakte de muur.

https://twitter.com/ZiggoSportF1/status/1309836451748683776

Omdat er nog maar weinig tijd was stonden veel coureurs te wachten aan het einde van de pitlane. Hamilton stond op P15 en besloot op de rode band naar buiten te gaan. Hamilton had net genoeg tijd om zijn ronde te beginnen. Maar het was niet de ideale start van een ronde. Zijn ronde was goed genoeg voor de top tien. Bottas en Verstappen starten morgen op de medium band. De afvallers in Q2 waren uiteindelijk: Leclerc, Kvyat, Stroll, Russell en Vettel.

Q3

In het laatste gedeelte van de kwalificatie gaat het eindelijk om de pole position. In de eerste run was Hamilton bijna acht tienden sneller dan zijn teamgenoot. Verstappen sloot aan op P3 vier duizendsten voor Ricciardo. Perez zat daar weer een halve tiende achter. Achter de Mexicaan zat een gat van zeven tienden.

In de tweede run wist Hamilton zijn tijd ook nog te verbeteren. Perez leek de derde startplek van Verstappen af te pakken maar Verstappen zat nog in een snelle ronde. Je zou denken dat Verstappen met een verbetering de derde plek weer in zou nemen maar de Nederlander verbeterde dusdanig dat hij de Grand Prix vanaf de tweede plaats aan mag vangen. Bottas moet genoegen nemen met een derde startplek.

De volledige uitslag van de kwalificatie:

(c) Twitter Formula 1