Grand Prix van Rusland VT1: Bottas snelste, Verstappen P3

(c) Formula 1

De eerste vrije training van de Grand Prix van Rusland is verreden en Valtteri Bottas was de snelste. Ricciardo eindigt de training als tweede. Verstappen reed met zijn Red Bull de derde tijd. Sainz en Latifi hadden geen goede vrijdagochtend, zij raakten allebei de muur.

Voor de training bracht Honda naar buiten dat de beide mannen van AlphaTauri en Verstappen een nieuwe motor krijgen. Albon zal zijn nieuwe motor op een later moment krijgen. Het verwisselen van de motor levert geen straffen op. Ook geeft Honda aan dat het niets te maken heeft met de problemen die Verstappen had in Italië. Met zijn nieuwe motor stond Verstappen voor de start van de vrije training al te wachten aan het einde van de pitlane. Toen het licht op groen ging kon hij samen met zes anderen direct de baan op. Niet veel later kwamen ook de andere coureurs de baan op. Na één installatieronde kwamen de meeste rijders ook weer naar binnen.

https://twitter.com/F1/status/1309403156720353282

Na bijna 25 minuten zonder rondetijden kwamen de meeste coureurs weer de baan op. Er was nog weinig grip en dat merkte ook Ricciardo. In het langzame gedeelte kwam hij even buiten de baan. Een paar minuten later had Sainz een groot probleem. Door een spin ging de Spanjaard achterwaarts de muur in, hierdoor verloor hij zijn achtervleugel. Op ongeveer hetzelfde moment spinde ook Kvyat. Hij wist zijn auto wel uit de muur te houden. De eerste vrije training werd even onderbroken door een virtual safety car.

https://twitter.com/ZiggoSportF1/status/1309411998250213377

Met nog drie kwartier te gaan was Hamilton de eerste die weer naar buiten kwam na de virtual safety car. Beide Mercedessen zijn aan het kijken hoe laat je kan remmen. Hamilton blokkeerde even in bocht twee en Bottas deed hetzelfde in bocht dertien. Met nog 36 minuten op de klok spinde Latifi, bij het opkomen van het tweede rechte stuk raakte de Canadees zijn Williams kwijt en belandde in de muur. Dit keer was er een rode vlag en iedereen moest naar binnen. De monteurs van Williams krijgen het nog druk voor aanvang van de tweede vrije training.

https://twitter.com/F1/status/1309416929673838592

Na de rode vlag gingen bijna alle coureurs direct weer naar buiten. Na Sainz, Kvyat en Latifi spinde ook Grosjean. In bocht dertien spinde de Haas coureur maar hij wist zijn auto wel uit de muur te houden. Even later had ook Russell het lastig in diezelfde bocht. Hij blokkeerde alleen en kon zijn weg gewoon vervolgen.

https://twitter.com/F1/status/1309420099015782400

Met een aantal spins en crashes was het een vrij spectaculaire eerste vrije training. Hamilton was duidelijk niet met de rondetijden bezig. De Brit eindigt de training als negentiende. Bottas, die altijd snel is in Rusland, begon zijn weekend met de snelste tijd. Vijf tienden achter hem stond Ricciardo. Verstappen eindigt de training uiteindelijk als derde.

De volledige uitslag van de eerste vrije training:

(c) Twitter Formula 1