Claire Williams: “Het team kwam altijd op de eerste plaats”

(c) Williams

Tijdens de Grand Prix van Monza stond voorlopig voor de laatste keer iemand van de Williams familie aan het roer van het roemruchte team. De Britse renstal werd verkocht en Claire Williams zwaaide na de race in Italië af als teambaas. “Het was een zeer moeilijke beslissing, maar het team komt altijd op de eerste plaats.”

Het team van Williams was meer dan 40 jaar in handen van de familie, maar werd verkocht aan Dorilton Capital, een private equity partij. In een interview op de Formule 1-website gaat voormalig teambaas Claire Williams verder in op de reden waarom er voor Dorilton werd gekozen en hoe de familie Williams de afgelopen periode heeft ervaren.

“We hebben het team altijd op de eerste plaats gezet”, aldus Williams. “We hebben dat in de vier decennia waarin we actief waren in de sport altijd gedaan. Het team zat altijd in het hart van de familie. De verkoop van het team was dus een relatief eenvoudige beslissing, omdat we wilden dat het team een toekomst zou hebben, dat het zou overleven en het weer successen zou kunnen boeken.”

Volgens Williams was Dorilton Capital de juiste keuze voor het team. “Ze hebben passie voor het team. Daarnaast hebben ze de financiële slagkracht dat het team nodig heeft om de weg naar de voorkant van de grid weer te vinden. En dat is als familie het enige wat wij willen. Ik denk dat we ons personeel en onze naam in de Formule 1 beschermd hebben, dus dit is de enige juiste beslissing.”

Claire Williams kende als teambaas de afgelopen jaren een aantal moeilijke seizoenen in de Formule 1. Het team behaalde slechts een handvol punten en is al lang niet meer het succesvolle team uit de jaren ‘80 en ‘90. Williams geeft aan ‘extreem trots’ te zijn op de prestaties van het team en de rol die haar vader heeft gespeeld: “De passie van Frank lag altijd bij het team. En of we nou vooraan of achteraan reden, hij hield ervan. Hij heeft altijd gezegd dat Formule 1 als zuurstof voor hem was. Ik weet zeker dat mensen zijn nalatenschap niet zullen vergeten evenals alles wat hij voor de sport heeft betekend.”

Voor de Williams-familie is het dus even wennen om de tv aan te zetten op zondagmiddag in plaats van er op het circuit bij te zijn. “De nieuwe eigenaren kennen de historie van het team en respecteren de teamnaam. Dat was ook de reden waarom we ze hebben gekozen. De naam Williams blijft actief in de Formule 1, maar wij zullen wel wat tijd nodig hebben om er overheen te komen. Het voelt als een periode van rouw voor ons.”