Formule 3: Hughes wint incidentrijke sprintrace

Jake Hughes heeft de Formule 3 sprintrace op het circuit van Monza gewonnen. In een race vol incidenten hield de Brit zijn hoofd koel en finishte hij voor Liam Lawson en Theo Pourchaire. Titelkandidaten Oscar Piastri en Logan Sargeant kwamen met elkaar in aanraking en haalden de finish niet.

De Rus Michael Belov vertrok de race vanaf pole position. MP Motorsport-coureur Bent Viscaal kon niet profiteren van zijn goede uitgangspositie. De Nederlander startte vanaf de derde plaats, kwam slecht weg en zakte in de eerste ronde terug naar P9. Lirim Zendeli, racewinnaar in België, maakte een uitstekende start en veroverde de leiding.

Net als de race op zaterdag werd het een groot slipstream gevecht op het circuit van Monza. Enzo Fittipaldi, kleinzoon van Formule 1 legende Emerson Fittipaldi, veroverde in de vijfde ronde de leiding van de race. Hij zag echter Zendeli een ronde later direct weer terugslaan. Het gevecht tussen de twee koplopers eindigde echter in tranen voor Fittipaldi, nadat hij bij een lichte touché een lekke band opliep.

Niet veel later was het einde race voor kampioenschapsleider Oscar Piastri. De Australische Renault junior werd het slachtoffer van een crash waarbij meerdere auto’s betrokken waren. Door alle chaos op de baan was Viscaal opgeschoven naar de zesde plaats. Jake Hughes veroverde de eerste plaats.

Logan Sargeant, gestart vanaf de 26e plaats, had zich op indrukwekkende wijze een weg gebaand door het veld en ging zelfs op jacht naar het podium. De Amerikaanse Prema-coureur profiteerde eerst van een foutje van Zendeli, om daarna zijn teamgenoot Vesti op te jagen. De Deen, winnaar van de race op zaterdag, gaf echter geen duimbreed toe. De Prema-coureurs kwamen in Ascari met elkaar in aanraking, waardoor beide coureurs hun bolides met schade in de pits moesten parkeren.

Nadat de stofwolken waren opgetrokken was het duidelijk dat Hughes aan de horizon was verdwenen. De Brit pakte met een ruime voorsprong de overwinning. Liam Lawson werd tweede, Theo Pourchaire finishte op de derde plaats. Door de uitvalbeurten van Piastri en Sargeant kruipen de Nieuw-Zeelander en Fransman ook weer dichterbij in het kampioenschap, dat in Mugello wordt afgesloten.